Langkau ke kandungan utama

Masak Paprik

Bahan-bahannya:
250 gm isi ayam dipotong kecil
Sedikit sotong, udang, dan daging (Kak Noor tak ada daging ayam, so digantikan dengan chicken ball)
2 biji tomato dipotong dadu
1 batang lobak merah
1 paket jagung muda
50 gm bunga kobis
50 gm broccoli
3 – 5 biji cili padi ketuk
2 – 3 helai daun limau purut
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos cili
Garam/gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaannya:
1.   Panaskan minyak dalam periuk.  Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia yang telah dihiris hingga kekuningan.  Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga naik bau.
2.    Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, garam, dan gula. Kacau rata dan tuangkan sedikit air.  Biarkan ia masak seketika.
3.    Masukkan isi ayam/chicken ball dan daging,  dan masak sehingga isi ayam dan daging lembut.  
4.    Kemudian baharu dimasukkan sotong, udang, sayuran dan cili padi. Biarkan ia mendidih dan kacau. Akhir sekali masukkan daun limau purut.
5.    Tutup api dan boleh dihidangkan.





Paprik yang Kak Noor masak ini berkuah sedikit sebab anak-anak Kak Noor sukakan kuahnya.  Tapi kalau nak buat pekat pun boleh.  Terpulang kepada citarasa masing-masing.  Lauk paprik ini sedap dimakan bersama nasi panas.  Boleh goreng telur dadar untuk tambahan lauk.

Ulasan

Totie@Tomy berkata…
sedapnya paprik ni..saya pernah masak sekali jerk sepanjang berkawin..
Totie, Kak Noor pun hanya sekali sekala sahaja masak paprik ini. Bila kita nakkan sesuatu kelainan dalam masakan harian, dan untuk membuka selera, Kak Noor akan masakkan. Separuh hari saja... dah habis anak-anak Kak Noor ratah.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...