Nasi kuning ini terkenal di sebelah Utara. Walaupun Kak Noor orang Penang, tetapi Kak Noor tidak pernah makan nasi kuning ini masa kecil. First time Kak Noor diperkenalkan nasi kuning ini semasa Kak Noor tinggal di Padang Besar, Perlis (awal tahun 1990an). Masa itu Kak Noor tidak bekerja, suri rumah tangga sepenuh masa.
Memandangkan masa itu berdua sahaja, maka keraplah Kak Noor dan husband makan kat kedai aje. Lagipun makanan kat Padang Besar masa itu murah. Sebungkus nasi kuning campur dengan sambal tumis ikan bilis cuma dijual dengan harga RM050 sen. Nasi kuning ini disajikan sebagai sarapan pagi di sana.
Ramai orang yang tidak mengetahui mengenai nasi kuning ini. Tambah-tambah orang kat Kuala Lumpur. Sesuatu kelainan bagi mereka. Kak Noor pernah makan nasi kuning ini di sebuah restoran yang terletak di AU Keramat, Kuala Lumpur. Bila tengok nasi kuning ini, Kak Noor dah tahu mesti tuan punya restoran orang Utara; Kedah atau Perlis. Memang tepat tekaan Kak Noor. Sempat bersembang dengan kakitangan di restoran tersebut. Nasi kuning di restoran ini disajikan dengan lauk kari ayam atau lauk kari daging. Telah siap dibungkus macam nasi lemak dan dijual dengan harga RM1.50 sebungkus.
Pernah semasa Kak Noor makan di kafetaria di HUKM baru-baru ini, ramai orang berbaris untuk membeli nasi kuning ini. Suami Kak Noor ambil masa selama lebih kurang 20 minit menunggu giliran untuk membeli nasi kuning ini.
So... di sini Kak Noor ingin memperkenalkan nasi kuning ini kepada semua orang dan cara-cara untuk memasaknya menggunakan periuk nasi elektrik. Kak Noor masak untuk makan tengah hari berlaukkan sambal tumis sotong kering.
Selamat mencuba. Kalau ada apa-apa kemusykilan boleh tanya Kak Noor ok!
Bahan-bahannya:
4 cawan beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
5 cawan air (guna cawan yang sama semasa menyukat beras)
1 sup bunjut
1 sudu kecil perasa Tumix Ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil pewarna kuning telur (yellow egg) – untuk menguningkan nasi
Daun pandan disimpul
4 sudu besar margerin untuk menumis
Bawang goreng
Bahan-bahan B (ditumis):
1 biji bawang besar dicincang
2 biji bawang putih dicincang
2 inci halia dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang serai dititik
Penyediaannya:
1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan periuk elektrik. Bila periuk telah panas masukkan margerin dan tunggu sehingga cair.
3. Selepas itu tumis bahan-bahan B sehingga naik bau.
4. Masukkan 5 cawan air, sup bunjut, daun pandan, garam, gula, pewarna kuning, dan perasa Tumix ayam. Kacau rata dan tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan beras dan kacau rata. Masak nasi seperti biasa menggunakan periuk elektrik.
6. Bila nasi telah kering, kaup balikkan. Biarkan periuk elektrik dalam keadaan `warm’.
7. Semasa menghidang nasi, taburkan bawang goreng di atasnya.
Memandangkan masa itu berdua sahaja, maka keraplah Kak Noor dan husband makan kat kedai aje. Lagipun makanan kat Padang Besar masa itu murah. Sebungkus nasi kuning campur dengan sambal tumis ikan bilis cuma dijual dengan harga RM050 sen. Nasi kuning ini disajikan sebagai sarapan pagi di sana.
Ramai orang yang tidak mengetahui mengenai nasi kuning ini. Tambah-tambah orang kat Kuala Lumpur. Sesuatu kelainan bagi mereka. Kak Noor pernah makan nasi kuning ini di sebuah restoran yang terletak di AU Keramat, Kuala Lumpur. Bila tengok nasi kuning ini, Kak Noor dah tahu mesti tuan punya restoran orang Utara; Kedah atau Perlis. Memang tepat tekaan Kak Noor. Sempat bersembang dengan kakitangan di restoran tersebut. Nasi kuning di restoran ini disajikan dengan lauk kari ayam atau lauk kari daging. Telah siap dibungkus macam nasi lemak dan dijual dengan harga RM1.50 sebungkus.
Pernah semasa Kak Noor makan di kafetaria di HUKM baru-baru ini, ramai orang berbaris untuk membeli nasi kuning ini. Suami Kak Noor ambil masa selama lebih kurang 20 minit menunggu giliran untuk membeli nasi kuning ini.
So... di sini Kak Noor ingin memperkenalkan nasi kuning ini kepada semua orang dan cara-cara untuk memasaknya menggunakan periuk nasi elektrik. Kak Noor masak untuk makan tengah hari berlaukkan sambal tumis sotong kering.
Selamat mencuba. Kalau ada apa-apa kemusykilan boleh tanya Kak Noor ok!
4 cawan beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
5 cawan air (guna cawan yang sama semasa menyukat beras)
1 sup bunjut
1 sudu kecil perasa Tumix Ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil pewarna kuning telur (yellow egg) – untuk menguningkan nasi
Daun pandan disimpul
4 sudu besar margerin untuk menumis
Bawang goreng
Bahan-bahan B (ditumis):
1 biji bawang besar dicincang
2 biji bawang putih dicincang
2 inci halia dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang serai dititik
Penyediaannya:
1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan periuk elektrik. Bila periuk telah panas masukkan margerin dan tunggu sehingga cair.
3. Selepas itu tumis bahan-bahan B sehingga naik bau.
4. Masukkan 5 cawan air, sup bunjut, daun pandan, garam, gula, pewarna kuning, dan perasa Tumix ayam. Kacau rata dan tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan beras dan kacau rata. Masak nasi seperti biasa menggunakan periuk elektrik.
6. Bila nasi telah kering, kaup balikkan. Biarkan periuk elektrik dalam keadaan `warm’.
7. Semasa menghidang nasi, taburkan bawang goreng di atasnya.