Langkau ke kandungan utama

Kari Udang Bersayur

Agak lama juga Kak Noor tidak menyediakan resepi ini untuk keluarga. Sebenarnya Kak Noor tidak pernah merancang resepi yang hendak disajikan, terutamanya pada hari-hari biasa, iaitu hari Kak Noor bekerja. Semua masakan mesti ringkas dan mudah dimasak dan bergantung kepada ketersediaan bahan-bahan di dalam peti sejuk.

Resepi ini selalu dimasak oleh arwah tok Kak Noor semasa Kak Noor budak-budak dulu, dan resepi ini adalah warisan kami sekeluarga. Bila tanya kawan-kawan sepejabat mengenai resepi ini, mereka tidak pernah merasainya, apa lagi memasaknya. Tapi tak tahulah orang lain; mungkin ada yang pernah memasaknya. Anyway, hari ini Kak Noor nak kongsi resepi Kari Udang Bersayur ini.

Bahan-bahan asas:1/2 kilo udang sederhana besar
1 cawan santan (dicampur dengan 3 cawan air, nisbah 1:3)
1 keping asam gelugor
1 helai daun pandan
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu kecil jintan manis
4 sudu besar rempah ikan dibancuh dengan air secukupnya (pes)
Garam, gula, dan perisa secukupnya.

Bahan sayur:3 biji kentang
1 batang lobak merah dihiris bulat
10 - 15 batang kacang buncis
5 batang putik jagung
Bunga kobis
1 biji tomato
2 biji cili hijau

Penyediaannya:

Panaskan periuk dan masukkan minyak secukupnya. Bila minyak telah panas, masukkan daun pandan. Kacau seketika sehingga naik baunya.

Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, dan jintan manis. Kacau sehingga bawang besar layu dan kekuningan.

Masukkan pes rempah ikan. Sekiranya pekat, masukkan sedikit air dan kacau. Tutup periuk dan masak rempah sehingga terbit minyak.

Setelah terbit minyak, masukkan santan, gula, garam, perisa, dan asam gelugor. Masak sehingga kuah mendidih.

Masukkan kentang dan masak sehingga kentang empuk. Selepas itu masukkan lobak merah dan udang. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.

Kemudian masukkan kacang buncis, putih jagung, bunga kobis, cili hijau dan tomato. Bila ia mendidih sekali lagi, boleh tutup api. (Jangan masak sampai sayur-sayuran layu).




Bahan-bahan sayuran

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...