Semalam bonda dan adik-beradik Kak Noor tiba dari Bukit Mertajam. So hari ini Kak Noor bangun awal, sediakan sarapan pagi dan terus masak untuk sajian tengah hari. Sajian sarapan pagi ialah nasi lemak dan untuk makan tengah hari pula, mee kari.
1 mangkuk isi ayam dipotong kecil - (boleh lebihkan, ikut citarasa)
1 mangkuk isi kerang rebus - (boleh lebihkan, ikut citarasa)
Santan secukupnya
2 biji kentang (buang kulit) dan direbus hingga empuk dan dikisar
Sedikit ais asam jawa
Tauhu kering dibelah dua
Chicken ball secukupnya - (boleh dibeli di pasar raya)
Perasa garam, gula dan ajinomoto jika suka
Minyak masak untuk tumisan
Bahan B (Tumisan):
10 biji bawang putih
2 biji bawang besar
4 inci halia dihiris
4 tangkai daun kari
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bahan C (dikisar menjadi pes):
150 gram serbuk rempah kari ayam dan daging (Kak Noor guna jenama Agro Mas)
2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 sudu besar cili kering kisar
Untuk Hiasan :
Tauhu digoreng dan dipotong kecil
Telur rebus
Cili merah dihiris
Limau kasturi dibelah dua
Sawi, taugeh, dan kacang panjang dicelur
Bawang goreng
Daun pudina (tak letak, terlupa nak beli)
Limau kasturi
Cara-cara menyediakannya:
1. Celurkan mee dalam air mendidih. Letakkan sedikit minyak dalam air supaya mee tidak melekat. Angkat mee dan basuh dengan air sejuk dan toskan.
2. Untuk membuat kuah. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan B sehingga wangi dan naik bau. Masukkan bahan C yang telah dikisar (pes). Tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan isi ayam yang telah dibersihkan. Gaul rata dan biar seketika.
4. Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.
5. Sementara menunggu kuah mendidih, kisar kentang yang sudah direbus dengan sedikit air panas. Masukkan ke dalam kuah.
6. Masukkan kerang, chicken ball, garam, gula, ajinomoti, dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu goreng tadi. Masak sehingga mendidih.
7. Hidangkan dengan tauhu goreng, bawang goreng, sawi, taugeh, dan kacang panjang. Kalau nak lebih sedap boleh hidangkan dengan sambal tumis sotong kering.
Bahan-bahan A :
3 bungkus mee kuning dicelur dan ditoskan1 mangkuk isi ayam dipotong kecil - (boleh lebihkan, ikut citarasa)
1 mangkuk isi kerang rebus - (boleh lebihkan, ikut citarasa)
Santan secukupnya
2 biji kentang (buang kulit) dan direbus hingga empuk dan dikisar
Sedikit ais asam jawa
Tauhu kering dibelah dua
Chicken ball secukupnya - (boleh dibeli di pasar raya)
Perasa garam, gula dan ajinomoto jika suka
Minyak masak untuk tumisan
Bahan B (Tumisan):
10 biji bawang putih
2 biji bawang besar
4 inci halia dihiris
4 tangkai daun kari
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bahan C (dikisar menjadi pes):
150 gram serbuk rempah kari ayam dan daging (Kak Noor guna jenama Agro Mas)
2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 sudu besar cili kering kisar
Untuk Hiasan :
Tauhu digoreng dan dipotong kecil
Telur rebus
Cili merah dihiris
Limau kasturi dibelah dua
Sawi, taugeh, dan kacang panjang dicelur
Bawang goreng
Daun pudina (tak letak, terlupa nak beli)
Limau kasturi
Cara-cara menyediakannya:
1. Celurkan mee dalam air mendidih. Letakkan sedikit minyak dalam air supaya mee tidak melekat. Angkat mee dan basuh dengan air sejuk dan toskan.
2. Untuk membuat kuah. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan B sehingga wangi dan naik bau. Masukkan bahan C yang telah dikisar (pes). Tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan isi ayam yang telah dibersihkan. Gaul rata dan biar seketika.
4. Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.
5. Sementara menunggu kuah mendidih, kisar kentang yang sudah direbus dengan sedikit air panas. Masukkan ke dalam kuah.
6. Masukkan kerang, chicken ball, garam, gula, ajinomoti, dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu goreng tadi. Masak sehingga mendidih.
7. Hidangkan dengan tauhu goreng, bawang goreng, sawi, taugeh, dan kacang panjang. Kalau nak lebih sedap boleh hidangkan dengan sambal tumis sotong kering.
Rencah hiasan untuk mee kari |
yang telah dihias..... |
yang sedia boleh dimakan...... |