Langkau ke kandungan utama

Ikan Mackerel Goreng Berkicap

Masakan yang akan Kak Noor ketengahkan kali ini amat ringkas dan cepat iaitu Ikan Mackarel Goreng Berkicap. Cepat dimasak, sedap dimakan. Macam iklan mee maggi pulak! Ikan mackarel goreng ini sedap dimakan dengan nasi panas ataupun dijadikan sebagai inti sandwich. Bagi orang-orang bujang, boleh cuba resepi ini. Apa yang penting, stok ikan mackarel tin mesti ada kat rumah.





Bahan-bahannya:
1 tin ikan mackerel cap ayam atau 1 tin ikan sardin
2 biji bawang dipotong bulat
1 biji cili hidup dihiris
2 tangkai daun sup
Sedikit asam jawa atau cuka
Kicap manis secukupnya
Garam/serbuk perasa/gula
Minyak secukupnya

Bahan-bahan (untuk ditumis):
1 biji bawang besar – dihiris
2 biji bawang putih – dihiris
1 inci halia dipotong nipis
1 tangkai daun kari
1 sudu besar cili kering kisar
4 - 5 biji cili padi merah diketuk (sekiranya suka pedas)

Penyediaannya:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan daun kari sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering kisar dan cili padi. Kacau rata.
2. Selepas itu masukkan air asam jawa dan sardin bersama sosnya. Kacau rata dan biar sardin masak di atas dapur seketika.
3. Perasakan masakan dengan kicap manis, garam, serbuk perasa, dan gula secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili hidup. Kacau rata dan tutup api.
5. Semasa menghidang, bolehlah ditabur daun sup di atasnya.


Ikan mackarel boleh diganti dengan ikan sardin.  Cara penyediaannya sama sahaja.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.