Bahan-bahannya:
500g daging dipotong kecil-kecil
½ sudu besar mentega atau margarine
2 sudu besar tomato puri - boleh gantikan dengan sos tomato
1 sudu besar tomato sup
1 sudu sos tiram
400ml air
1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
30g kacang peas
1 biji lemon (diambil air perahannya)
Garam secukupnya
1 sudu kecil perasa TUMIX ayam
Gula jika suka
250 g macaroni ~ direbus dengan air bersama dengan sedikit minyak supaya tidak melekat
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Bahan-bahan B (dikisar):
2 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil
1 sudu besar cili kering kisar
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
Air secukupnya
Penyediaan membuat kuah makaroni:
1. Gaul daging bersama dengan bahan-bahan B. Perapkan ia lebih kurang 20 minit.
2. Panaskan mentega. Tumiskan daging yang diperap dengan bahan B tadi.. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan pula tomato puri, tomato sup, sos tiram, air, lobak, dan kacang peas.
4. Setelah mendidih, campur air perahan lemon, gula, perasa TUMIX ayam serta garam secukup rasa.
5. Kacau lagi sehingga daging dan lobak empuk. Kemudian tutup api.
Cara menghidang:
Letakkan makaroni dalam mangkuk. Kemudian tuangkan kuah.
Hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dimakan.
500g daging dipotong kecil-kecil
½ sudu besar mentega atau margarine
2 sudu besar tomato puri - boleh gantikan dengan sos tomato
1 sudu besar tomato sup
1 sudu sos tiram
400ml air
1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
30g kacang peas
1 biji lemon (diambil air perahannya)
Garam secukupnya
1 sudu kecil perasa TUMIX ayam
Gula jika suka
250 g macaroni ~ direbus dengan air bersama dengan sedikit minyak supaya tidak melekat
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Bahan-bahan B (dikisar):
2 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil
1 sudu besar cili kering kisar
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
Air secukupnya
Penyediaan membuat kuah makaroni:
1. Gaul daging bersama dengan bahan-bahan B. Perapkan ia lebih kurang 20 minit.
2. Panaskan mentega. Tumiskan daging yang diperap dengan bahan B tadi.. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan pula tomato puri, tomato sup, sos tiram, air, lobak, dan kacang peas.
4. Setelah mendidih, campur air perahan lemon, gula, perasa TUMIX ayam serta garam secukup rasa.
5. Kacau lagi sehingga daging dan lobak empuk. Kemudian tutup api.
Cara menghidang:
Letakkan makaroni dalam mangkuk. Kemudian tuangkan kuah.
Hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dimakan.