Langkau ke kandungan utama

Makaroni Berkuah

Bahan-bahannya:
500g daging dipotong kecil-kecil
½ sudu besar mentega atau margarine
2 sudu besar tomato puri - boleh gantikan dengan sos tomato
1 sudu besar tomato sup
1 sudu sos tiram
400ml air
1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
30g kacang peas
1 biji lemon (diambil air perahannya)
Garam secukupnya
1 sudu kecil perasa TUMIX ayam
Gula jika suka
250 g macaroni ~ direbus dengan air bersama dengan sedikit minyak supaya tidak melekat
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Bahan-bahan B (dikisar):
2 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil
1 sudu besar cili kering kisar
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
Air secukupnya

Penyediaan membuat kuah makaroni:
1. Gaul daging bersama dengan bahan-bahan B. Perapkan ia lebih kurang 20 minit.
2. Panaskan mentega. Tumiskan daging yang diperap dengan bahan B tadi.. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan pula tomato puri, tomato sup, sos tiram, air, lobak, dan kacang peas.
4. Setelah mendidih, campur air perahan lemon, gula, perasa TUMIX ayam serta garam secukup rasa.
5. Kacau lagi sehingga daging dan lobak empuk. Kemudian tutup api.

Cara menghidang:
Letakkan makaroni dalam mangkuk. Kemudian tuangkan kuah.
Hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dimakan.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.