Langkau ke kandungan utama

Twister Bonda (Ala KFC)

Siapa pernah makan twister KFC? Sedapkan.... Kak Noor pernah juga makan. Bila tak ada selera nak makan nasi masa lunch kat pejabat, benda inilah yang dicari. Sedap dan memang amat mengenyangkan. Boleh kongsi dengan member kalau tak habis. Kau separuh, aku separuh.

Dari sini timbul idea Kak Noor untuk menghasilkan resepi ala-ala twister ni. Mungkin tak sesedap twister KFC; sebab kita sedia maklum setiap produk tu ada rahsia resepinya yang tersendiri. Tapi resepi yang Kak Noor hasilkan ini sedaplah jugak. Kak Noor sendiri tak tahu nak beri nama apa untuk resepi ini.

Memandangkan resepi ini adalah idea Kak Noor, maka Kak Noor namakannya Twister Bonda. Kalau tak nak guna roti paratha, kita boleh guna roti pita (belah dua). Bila roti pita telah dibelah dua, akan terdapat poket. So... letaklah inti di dalamnya. Tapi kalau dah guna roti pita, tak bolehlah dinamakan Twister Bonda lagi. Any idea?







Bahan-bahannya:
Roti paratha (boleh beli di pasar raya)
Sos cili / sos lada hitam
Daun salad
Timun
1 biji tomato dipotong bulat
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan untuk inti:
10 - 15 ketul nuget ayam digoreng
5 batang sosej ayam digoreng
5 batang filamen crab digoreng
1 biji bawang besar dicincang halus
1 biji cili merah atau beberapa biji cili padi (dihiris)
Tuna Mayonis Cap Ayam 1 tin
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
Mayonis secukupnya


Penyediaan membuat inti:
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Goreng nuget ayam, filamen crab, dan sosej hingga masak. Toskan minyak dan ketepikan.
2. Bila bahan gorengan telah sejuk, potong dalam saiz yang kecil.
3. Sediakan satu bekas. Masukkan bahan-bahan gorengan yang telah dipotong kecil ke dalam bekas. Masukkan sekali bawang besar, cili merah / cili padi (ikut citarasa), tuna, serbuk lada hitam kasar, dan mayonis.
4. Gaul rata kesemua bahan sehingga sebati.

Pastri balutan menggunakan roti paratha

Penyediaan Pastri Balutan:
1. Panaskan kuali leper (tidak perlu minyak). Gunakan api yang perlahan.
2. Letakkan roti paratha di atas kuali leper.
3. Pastikan roti paratha tidak dipanaskan terlalu lama, hanya lebih kurang 2 - 3 minit sahaja, kemudian angkat. Kebiasaannya roti paratha yang kita beli kat pasar raya telah dimasak 1/4 masak. Jangan sampai roti menjadi terlampau garing kerana ia akan pecah dan tidak dapat membalut inti.



Cara-cara Membalut:
Ambil sekeping roti paratha yang telah dipanaskan. Letakkan daun salad 1 atau 2 helai, tomato dan inti. Tuangkan sedikit sos cili atau sos lada hitam atau kedua-duanya sekali. Taburkan bawang goreng dan sedia digulung.

Cara Hidangan:
Boleh dimakan terus seperti twister KFC atau boleh dipotong mengikut citarasa.






Cubalah, pasti anak-anak suka.

Ulasan

Azilla berkata…
Salam, bagus ideanya, nanti nak cuba, anak-anak mesti suka..tq k.noor.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.