Langkau ke kandungan utama

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu.

Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang. 



Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula. 



Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Daging, kita masak kuahnya sampai kering. 

Antara bahan-bahan yang dikisar halus

Resepi Rendang Tok Versi Ayam ini adalah inspirasi dan eksperimen tokok tambah Kak Noor sendiri setelah berpenat lelah menggoggle resepi-resepi rendang tok yang ada dalam internet. Setelah penat buat research (macam buat tesis pulak dah... ) dan mentelaah resepi-resepi sekalian yang ada, maka ia dikombinasikan dengan resepi warisan keluarga, maka terhasillah Rendang Tok Versi Ayam ini. 

Rendang Tok Ayam yang telah siap ditempah - Ready for Delivery

Resepi inilah yang Kak Noor gunakan untuk jualan. Customer yang pernah menempah rendang ini kata sedap dan repeat order.  Rendang Tok Versi Ayam ini Kak Noor jual dengan harga RM60.00 untuk seekor ayam anggaran 2 kilo. Harga ini dinobatkan setelah mengambil kira harga ayam di pasaran ketika ini yang melambung naik secara tiba-tiba, di mana dahulunya cuma RM4.50 - RM6.00 sekilo, sekarang ini telah mencecah RM9.00 sekilo. Di samping itu penggunaan bahan-bahannya yang boleh dikatakan `meriah' juga.     

Santan Sawit Khalis, pengganti santan kelapa.
Salah satu cara untuk menghasilkan rendang yang sedap ialah penggunaan santan yang mencukupi.  Kak Noor guna santan sawit Khalis kerana santannya pekat dan lebih ekonomik.  Telah banyak kali Kak Noor guna dalam masakan rendang dan juga masakan harian, hasilnya memang sedap. Lagipun ia rendah kolestrol dan baik untuk kesihatan.  

Bagi sesiapa yang teringin nak merasa Rendang Tok Versi Ayam, Sajian Dapur Bonda bolehlah roger Kak Noor. Tempahan di hujung minggu dan cuti am sahaja. Hari lain Kak Noor ada tugas di pejabat, masuk jam 0830, dan balik jam 1730. Tak sempat nak `berperang' di dapur bila balik kerja. ... dan lagi satu takut rendangnya tak menjadi. Biarlah bila kita masak tu.. dalam keadaan mental yang tenang, ceria, baru masakan menjadi enak dan sedap.


Dan... bagi sesiapa yang nak save bajet dan nak ingin mendalami skil memasak rendang, boleh bereksperimen sendiri mencuba resepi ini. Kak Noor dengan seiikhlas hati berkongsi resepinya di sini. Kalau boleh Kak Noor nak ambil video dan tunjuk step by step cara memasaknya, tetapi masa senantiasa mencemburui daku. Hanya sempat snap gambar aje untuk tutorial. Harap dapat dimanfaatkan bersama. 

Selamat Mencuba.


Rendang Tok Versi Ayam
Inspirasi: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
Seekor ayam segar (anggaran 2 kg) – dipotong 12
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air = 3 cawan santan 
(kalau guna santan kelapa, gunakan tiga cawan pati santan)
6 sudu besar kerisik
5 keping asam gelugor
4 keping daun kunyit – dihiris halus
5 – 6 helai daun limau purut
1 batang serai – dititik
3 sudu besar gula perang
1 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Minyak secukupnya untuk menggoreng ayam

Bahan-bahan B (dikisar basah):
8 sudu besar cili kering kisar
4 biji bawang besar – dipotong kecil terlebih dahulu
4 ulas bawang putih
6 batang serai – dipotong serong
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
Air secukupnya

Bahan-bahan C (rempah):
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu keci serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu besar serbuk garam masala
1 sudu kecil serbuk rempah masak hitam – Kak Noor guna jenama Az-Zain
Air secukupnya

Persediaan Sebelum Memasak:
1. Ayam dipotong 12 dan dibuang semua kulit. Kemudian lumurkan ayam dengan 3 sudu besar tepung gandum dan 2 sudu cuka. Biarkan 2 minit. Kemudian basuh bersih dan toskan (Kaedah ini selalu digunakan oleh Kak Noor untuk menghilangkan bau hanyir ayam dan isinya kembali pejal setelah dibasuh – petua daripada bonda).


2. Perap ayam bersama 3 sudu besar rempah daging dan 1 sudu besar serbuk kunyit selama lebih kurang 20 minit.



3. Panaskan minyak dan goreng ayam ½ masak. Angkat dan toskan.



4. Masukkan kesemua Bahan B di dalam blender basah dan kisar sehingga semua bahan lumat. 



5. Satukan kesemua Bahan C dan bancuh dengan sedikit air sehingga menjadi pes.


Cara-cara Memasak:


1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis serai sehingga layu sedikit.



2. Kemudian masukkan bahan kisar B, kacau rata. Diikuti dengan bahan C (pes rempah). Kacau dan masak sehingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.



3. Selepas itu tuang santan dan kacau. Masak sehingga mendidih.



4. Kemudian masukkan ayam, diikuti dengan asam keping, daun limau purut, kerisik, gula perang, gula putih, dan garam. Kacau rata sehinga semuanya rasa sebati.



5. Bila ayam telah masak dan kuah agak pekat, masukkan hirisan daun kunyit ke dalam rendang. Kacau sehingga sebati dan biarkan mereneh 1 minit di atas dapur sebelum tutup api.



6. Ayam Rendang Tok Ayam telah siap untuk dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.