Assalamualaikum.
Hari ini terpaksa ambil EL. Sejak seminggu yang lalu dah rasa macam nak demam, tapi x juga demam-demam. Hari ini mungkin dah sampai ke kemuncaknya. Lemah longlai sangat badan ni, dah terdaya untuk melangkah ke tempat kerja. Rasa nak rehat aje kat rumah.
Biasalah walaupun bercuti kerja pejabat, tetapi ibu tak boleh cuti di rumah. Masih meneruskan tugas dan tanggungjawab seorang ibu. Dapur mesti berasap. Bila dah rasa ok, bangun untuk masak ala kadar untuk keluarga.
Sebenarnya N3 resepi kali ini telah lama Kak Noor hendak kongsikan. Tetapi kalau tak cuba masak macam mana nak kongsi kan! So hari ini kugagahi diri ini untuk mencuba resepi yang telah lama kuidamkan iaitu UDANG MASALA. Nampak sedap bila ayahanda Mamak Haji Roslan poskan dalam FB. Teruja sangat nak mencubanya. Lagipun udang dah siap disiang dan ada dalam peti sejuk. Sebagai gandingannya Kak Noor masak sayur kobis goreng mamak.
Kobis Goreng Mamak digandingkan dengan Udang Masak Masala |
Resepi di bawah ini Kak Noor ambil dari blog Mamak Haji. Udang yang digunakan tidaklah besar sangat, yang sekilo RM33 aje. Udang sekarang ini harganya dah melambung naik. Harga udang yang RM33 sekilo sekarang ini cuma RM13 sekilo sahaja suatu ketika dulu. Terima kasih kepada ayahanda Mamak Haji kerana sudi berkongsi resepi lauk kandar yang sedap ini. Dah masak baru tahu memang sedap.
Bahan-Bahan:
Udang besar 1kg.
3 biji bawang besar - di hiris
3 biji bawang besar - di hiris
3 biji bawang besar - dikisar halus
1 inci halia + 6 ulas bawang putih - dikisar halus.
4 sudu besar rempah kari Ikan Baba's
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk Jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kas-kas (tidak semestinya)
2 ranting daun kari
6 - 7 sudu besar minyak masak
2 sudu besar jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya:
1 inci halia + 6 ulas bawang putih - dikisar halus.
4 sudu besar rempah kari Ikan Baba's
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk Jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kas-kas (tidak semestinya)
2 ranting daun kari
6 - 7 sudu besar minyak masak
2 sudu besar jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya:
1. Bersihkan udang. Gunting misai dan muncung tajam udang tanpa membuang kepalanya. Perap udang yang telah bersihkan dengan serbuk kunyit, serbuk cili, satu sudu halia+bawang putih yang dikisar halus, dan air limau selama 20-30 minit
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang besar yang dihiris. Apabila tumisan keluarkan bau wangi, masukkan bawang yang dikisar, dan campuran bahan halia + bawang putih yang tinggal, rempah kari, jintan putih, dan jintan manis.
3. Apabila gorengan itu mengeluarkan bau yang harum, masukkan perapan udang tadi. Masukan satu cawan air dan masukkan daun kari. Biarkan selama 10 minit di atas kuali. Tentukan kuahnya likat dan tidak terlalu pekat. Sekiranya kuahnya pekat sangat boleh masukkan air sedikit untuk kecairan kuahnya. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Udang Masala sedia untuk dihidangkan.
Ulasan