Langkau ke kandungan utama

Sambal Manis Bebola Ayam



Sambal Manis Bebola Ayam, ini adalah antara menu yang digemari oleh anak-anak Kak Noor.  Menu yang paling ringkas.  Apa yang perlu adalah to maka sure stok bebola ayam senantiasa ada di rumah.  Kalau dan jemu makan lauk pauk, menu inilah yang menjadi permintaan anak-anak.



Bagi resepi sambal manis bebola ayam ini, Kak Noor guna jenama Ayamas.  Terdapat dua jenis bebola ayam iaitu yang bersalut dan yang tidak bersalut.  Beli yang tanpa bersalut yang boleh juga digunakan untuk membuat sup bebola ayam.


Bahan-bahannya:

1 kg. bebola Ayamas tanpa salut – digoreng sehingga masak
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar gula perang
2 cawan air
½ kiub ayam – jenama apa pun boleh
Gula putih dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan dikisar:
4 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 biji tomato saiz sederhana yang cukup masak

Cara-caranya:

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Goreng bebola ayam sehingga masak dan ketepikan.
2.  Panaskan kuali.  Ambil sedikit minyak daripada gorengan bebola ayam tadi untuk menumis.  Tumis bahan-bahan kisar sehingga cili garing/terbit bau.
3.  Masukkan 2 cawan air dan kacau.  Kemudian masukkan pula sos cili, sos tiram, kicap manis, gula merah, gula putih, dan garam. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
4.  Setelah kuah mendidih, masukkan gorengan bebola ayam tadi dan kacau rata.  Biarkan seketika di atas dapur sehingga sambal mendidih sekali lagi.
5.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...