Langkau ke kandungan utama

Sotong Kicap Pedas





Sejak kebelakangan ini, harga sotong semakin murah.  Kalau di Kuala Lumpur, harga paling murah yang pernah dibeli ialah sekitar RM12 - RM16 sekilo.  Kalau dulu sampai RM22 sekilo.  Tapi di luar Kuala Lumpur harga sotong dapat dibeli dengan harga yang lebih murah; sekitar RM5.00 hingga RM10.00 sekilo. Tetapi harga udang masih tak turun-turun harga lagi. Masih RM30 ke atas bagi udang yang bersaiz XL. Hai.... angkut sotong ajelah hari-hari.  





Bagi keluarga Kak Noor kalau makan sotong hari-hari pun no hal.  Semua suka sotong. Menu yang paling digemari ialah sambal tumis sotong.  Rasanya kalau masak 2kg sehari pun habis. Kadang-kadang tu bukan dimakan bersama nasi, tapi meratah lauk yang banyak.  Dalam blog dan FB pun banyak diposkan masakan sotong.  




Tapi hari ini, Kak Noor bukan nak masak sambal sotong. Nak cuba masak sotong kicap pedas pula. Kalau diletak kicap saja tak berapa menyelerakan.   Biar ada rasa pedas.

Bahan-bahannya:
1 kg. sotong 
1 senduk nasi cili kering kisar
1 biji bawang besar - dihiris
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1/2 biji cili benggala - dipotong memanjang
4 ulas bawang putih - dihiris
1 tangkai daun kari
6 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan air
Gula dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-caranya:
  • Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau. Masukkan daun kari.
  • Selepas itu masukkan cili kering kisar dan kacau rata. Masak sehingga cili garing/terbit minyak. Kemudian masukkan satu cawan air, diikuti dengan sos tiram, kicap manis.  Kacau rata.  Perisakan dengan garam dan gula. Biarkan kuah mendidih.
  • Kemudian baru dimasukkan sotong dan asam gelugor dan biarkan di atas dapur sehingga sotong masak. Tuangkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili benggala.  Kacau sekali dan bolehlah ditutup api.
Sedia untuk dihidangkan. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.