Info ini Kak Noor perolehi daripada laman web `Try Masak' semasa blogwalking. Ingin sekali dikongsi bersama rakan-rakan. Kak Noor sendiri pun pada mulanya zero info juga apa itu garam masala. Bila dah kerap memasak lauk ala mamak, kenalah ambil tahu juga apa itu garam masala. Tetapi kebiasaannya Kak Noor beli aje garam masala ini yang telah siap packing di pasar raya. Kalau anda pernah pergi ke Pasar Raya Besar Mydin di Subang Jaya, pelbagai rempah ratus ada di sana. Anda boleh pilih yang telah siap packing atau cedok sendiri dalam kuantiti yang anda perlukan dan timbang.
Apa itu Garam
Masala?
Garam Masala
bermaksud rempah (masala) pedas (garam). Ia adalah campuran rempah-rempah yang
mula digunakan di seluruh India.
Terdapat
pelbagai jenis garam masala di India. Antara bahan yang biasa dicampur ialah
lada putih dan hitam, bunga cengkih, daun bay, jintan, kayu manis, pelaga, buah
pala, bunga lawang, dan biji ketumbar. Campuran bahan-bahan ini bersama rempah
lain menjadikan pelbagai variasi garam masala yang didapati di India.
Tidak seperti
rempah campuran atau rempah kari lain, garam masala selalunya ditambah pada
akhir proses memasak supaya rasanya yang rempah lebih menyerlah. ia juga kadang
kala ditambah pada doh goreng untuk menambahkan rasa dan tekstur rempah. Dalam
kedua-dua keadaan, guna garam masala dalam kuantiti yang sedikit supaya tidak
terlebih rasa. Garam masala sesuai disapu pada daging sebelum dimasak, atau
ditambah ke dalam sos perapan untuk rasa yang lebih sedap.
Resepi membuat garam masala di rumah ini Kak Noor ambil dari blog Mamak Haji Roslan seorang yang begitu arif dan mempunyai ilmu yang tinggi dalam bidang masakan lauk nasi kandar. Banyak posnya dalam FB yang diikuti oleh ramai followernya, termasuklah Kak Noor sendiri. Setiap hari mesti ada resepi yang `TIP TOP' dan tips masakan yang diposkan untuk dikongsi bersama. Banyak juga resepinya, terutama sekali resepi lauk kandar yang telah Kak Noor cuba dan digemari oleh keluarga. Sesungguhnya Mamak Haji Roslan seorang yhang tidak kedekut untuk berkongsi ilmu pengetahuan dan pengalaman dalam bidang masakan. Setiap postingnya dalam FB mesti mendapat komen daripada peminat-peminatnya.
Ulasan