Langkau ke kandungan utama

INFO UNTUK DIKONGSI BERSAMA MENGENAI GARAM MASALA


Info ini Kak Noor perolehi  daripada laman web `Try Masak'  semasa blogwalking.  Ingin sekali dikongsi bersama rakan-rakan.  Kak Noor sendiri pun pada mulanya zero info juga apa itu garam masala.  Bila dah kerap memasak lauk ala mamak,  kenalah ambil tahu juga apa itu garam masala.   Tetapi kebiasaannya Kak Noor beli aje garam masala ini yang telah siap packing  di pasar raya.   Kalau anda pernah pergi ke Pasar Raya Besar Mydin di Subang Jaya, pelbagai rempah ratus ada di sana.  Anda boleh pilih yang telah siap packing  atau cedok sendiri dalam kuantiti yang anda perlukan dan timbang.  

Apa itu Garam Masala?

Garam Masala bermaksud rempah (masala) pedas (garam). Ia adalah campuran rempah-rempah yang mula digunakan di seluruh India.

Terdapat pelbagai jenis garam masala di India. Antara bahan yang biasa dicampur ialah lada putih dan hitam, bunga cengkih, daun bay, jintan, kayu manis, pelaga, buah pala, bunga lawang, dan biji ketumbar. Campuran bahan-bahan ini bersama rempah lain menjadikan pelbagai variasi garam masala yang didapati di India. 

Tidak seperti rempah campuran atau rempah kari lain, garam masala selalunya ditambah pada akhir proses memasak supaya rasanya yang rempah lebih menyerlah. ia juga kadang kala ditambah pada doh goreng untuk menambahkan rasa dan tekstur rempah. Dalam kedua-dua keadaan, guna garam masala dalam kuantiti yang sedikit supaya tidak terlebih rasa. Garam masala sesuai disapu pada daging sebelum dimasak, atau ditambah ke dalam sos perapan untuk rasa yang lebih sedap.



RESEPI MEMBUAT GARAM MASALA DIRUMAH
Oleh:  Mamak Haji Roslan


Resepi membuat garam masala di rumah ini Kak Noor ambil dari blog Mamak Haji Roslan seorang yang begitu  arif  dan mempunyai ilmu yang tinggi dalam bidang masakan lauk nasi kandar.  Banyak posnya dalam FB yang diikuti oleh ramai followernya, termasuklah Kak Noor sendiri.  Setiap hari mesti ada resepi yang `TIP TOP'  dan tips masakan yang diposkan untuk dikongsi bersama.  Banyak juga resepinya,  terutama sekali resepi lauk kandar yang telah Kak Noor cuba dan digemari oleh keluarga.  Sesungguhnya Mamak Haji Roslan seorang yhang tidak kedekut untuk berkongsi ilmu pengetahuan dan pengalaman  dalam bidang masakan.  Setiap postingnya dalam FB mesti mendapat komen daripada peminat-peminatnya. 





Ulasan

Teacher Basariah berkata…
mati2 saya igt garam yg putih tu..huhu..tq kak kongsi ilmu ni
Tanpa Nama berkata…
Akak pun dulu ingat garam masala ni adalah sejenis garam.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.