Langkau ke kandungan utama

Mee Goreng Cintan, menu simple permintaan anakku, Shila



Assalamualaikum.

Hari ini adalah hari istimewa untuk insan-insan yang bergelar guru di luar sana.  Selamat Hari Guru Kak Noor ucapkan.  Terima kasih di atas segala jasamu wahai guru yang telah mendidikku dan juga anak-anakku dari seorang insan yang tidak mengenal huruf, tidak tahu mengira, dan tidak boleh membaca kepada seorang  yang celik huruf, bijak mengira dan menjadi manusia yang berguna.
Ibu juga umpama guru kepada anak-anaknya.  Ibu memberi tunjuk ajar dan bimbingan kepada anak-anak dalam kehidupan hari-hari.   So ucapan ini juga turut ditujukan kepada ibu-ibu di luar sana. 

Mee Goreng Cintan, dibawa ke sekolah
Hari ini just nak share menu simple ini dengan kekawan semua.  Menu ini adalah request daripada anak perempuan bongsu untuk sarapan hari ini.  Katanya nak bawa ke sekolah sempena Hari Guru.  Setiap murid disarankan membawa satu juadah untuk dikongsi makan bersama kawan-kawan.  Dalam erti kata lain dalam bahasa kita `pot luck’.

Nasib baik minggu lalu Kak Noor telah beli mee cintan tanpa goreng untuk stok kat rumah.   Mudahlah sikit kerja.  Tak payah pening pening lagi fikir nak masa apa.

  
Sambal Manis Bebola Ayam, memang favourite!


Terlebih rajin pagi ini, Kak Noor sempat juga masak Sambal Manis Bebola Ayam untuk dimakan bersama mee cintan goreng. Sambal manis bebola ayam ini memang `favourite’ anak-anak Kak Noor. Sekali masak mesti 1 kg. bebola ayam. Itupun tidak tahan sampai ke petang. Balik kerja, tinggal kuah aje dalam periuk. Untuk resepi sambal manis bebola ayam, Kak Noor akan poskan pada N3 akan datang.


Jom makan...

Bahan-bahannya:

1 paket besar mee cintan tanpa goreng
(ada 10 keping per pack)
150 gram udang kecil
2 biji bawang besar – dicincang
3 ulas bawang putih – diketuk
Sedikit kobis – dihiris nipis
1 cawan `mixed vegetables’
1 biji telur
1 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Kicap manis secukupnya (anggaran 4 – 5 sudu besar)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis.


Cara-caranya:
1. Masak air di dalam periuk sehingga mendidih. Kemudian masukkan mee dan rebus seketika. Jangan terlalu lama, takut nanti mee kembang dan terlembik dan hancur bila digoreng. Angkat dan terus siram dengan air paip supaya mee tidak melekat. Toskan.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga cili terbit minyak/garing.

3. Masukkan sedikit air dan kacau sebentar. Masukkan pula sos tiram, sos cili, dan kicap manis. Kacau lagi dan kemudian baru dimasukkan udang. Perisakan dengan garam dan gula mengikut citarasa.

4. Selepas itu masukkan pula `mixed vegetables’ dan kobis. Apabila sayur sedikit layu, masukkan telur dan kacau rata.

5. Akhir sekali masukkan mee ke dalam kuali dan dikaupbalikkan sehingga semua bahan mesra (tidak perlu terlalu lama di atas api). Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Hiasakan dengan cili hijau/cili merah dan bawang goreng. Boleh juga dimakan bersama cili hijau jeruk.



Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.