Langkau ke kandungan utama

Bubur Gandum Cha-cha

Kak Noor masak bubur gandum caca ni atas permintaan anak bongsu Kak Noor.  Maklumlah dah cuti sekolah, duduk rumah asyik nak makan aje...  Semasa memasak juadah untuk tengah hari, Kak Noor sempat masak bubur ini untuknya.  Memang simple sangat dan sesiapa pun boleh memasaknya.  Macam masak tangkap muat aje...


Bahan-bahan seperti biji gandum dan beras cha-cha yang telah siap dipaketkan boleh dibeli di pasar raya.  Tapi kalau orang dulu-dulu beras cha-cha ni dia orang buat sendiri, sebab masa tu tak dijual di pasar raya. 


Untuk resepi ini, Kak Noor tidak mengehadkan kuantiti bahan-bahan yang hendak digunakan. Terpulang banyak mana yang hendak dimasak dan berapa orang yang nak makan.  Kita boleh buat anggaran.   Kak Noor cuma bagi panduan resepi dan tentang cara memasaknya sahaja. 


Kalau ikutkan bahan-bahan utama yang digunakan untuk resepi ini ialah biji gandum dan beras cha-cha.  Tetapi kita boleh tambah  jagung kalau suka.  Terpulang sama ada jagung manis berkrim dalam tin ataupun biji jagung.   


Bahan-bahan yang diperlukan:
Biji gandum
Beras cha-cha
Santan
Daun pandan
Gula pasir
Garam
Daun pandan


Penyediaannya:
1.  Basuh beras cha-cha dan biji gandum sehingga bersih.  Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air sehingga biji gandum dan beras cha-cha kembang.
2.  Kemudian masukkan gula pasir, dan kacau rata.  Masak sehingga gula larut.
3.  Selepas itu masukkan santan pekat (1 nisbah 1); contohnya kalau kita guna 1 cawan pati santan, campurlah dengan 1 cawan air juga.
4.  Perasakan dengan gula secukup rasa (ikut citarasa kemanisan masing-masing) dan sedikit garam untuk menaikkan lemak santan.  Jangan lupa masukkan daun pandan untuk aromanya.
5.  Masak sehingga mendidih, kacau dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.


Mudahkan...


Bubur cha-cha berwarna-warni.  

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...