Langkau ke kandungan utama

Masak Paprik

Bahan-bahannya:
250 gm isi ayam dipotong kecil
Sedikit sotong, udang, dan daging (Kak Noor tak ada daging ayam, so digantikan dengan chicken ball)
2 biji tomato dipotong dadu
1 batang lobak merah
1 paket jagung muda
50 gm bunga kobis
50 gm broccoli
3 – 5 biji cili padi ketuk
2 – 3 helai daun limau purut
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos cili
Garam/gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaannya:
1.   Panaskan minyak dalam periuk.  Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia yang telah dihiris hingga kekuningan.  Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga naik bau.
2.    Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, garam, dan gula. Kacau rata dan tuangkan sedikit air.  Biarkan ia masak seketika.
3.    Masukkan isi ayam/chicken ball dan daging,  dan masak sehingga isi ayam dan daging lembut.  
4.    Kemudian baharu dimasukkan sotong, udang, sayuran dan cili padi. Biarkan ia mendidih dan kacau. Akhir sekali masukkan daun limau purut.
5.    Tutup api dan boleh dihidangkan.





Paprik yang Kak Noor masak ini berkuah sedikit sebab anak-anak Kak Noor sukakan kuahnya.  Tapi kalau nak buat pekat pun boleh.  Terpulang kepada citarasa masing-masing.  Lauk paprik ini sedap dimakan bersama nasi panas.  Boleh goreng telur dadar untuk tambahan lauk.

Ulasan

Totie@Tomy berkata…
sedapnya paprik ni..saya pernah masak sekali jerk sepanjang berkawin..
Totie, Kak Noor pun hanya sekali sekala sahaja masak paprik ini. Bila kita nakkan sesuatu kelainan dalam masakan harian, dan untuk membuka selera, Kak Noor akan masakkan. Separuh hari saja... dah habis anak-anak Kak Noor ratah.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.