Kebiasaannya bila masak udang masak lemak kuning, kita tidak menggunakan kaedah menumis. Tetapi resepi yang Kak Noor ingin sajikan di sini menggunakan kaedah menumis dengan menggunakan minyak yang paling minimum. Kaedah menumis ini banyak digunakan di sebelah Utara.
Bahan-bahannya:
½ kg udang sederhana
1 biji bawang besar ) dikisar bersama
2 inci kunyit hidup ) ½ cawan air
2 keping asam gelugor
1 cawan pati santan + 1 cawan air
2 biji ubi kentang dipotong kecil
1 biji tomato dibelah empat
½ biji timun dipotong memanjang 1 inci
Garam/gula secukup rasa
3 helai daun limau purut
4 biji cili padi ketuk
2 sudu besar minyak
Bahan-bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia – dihiris
1 batang serai diketuk
Cara-cara menyediakan:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan serai sehingga kekuningan.
2. Masukkan bawang besar dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.
3. Masukkan santan dan kacau lagi. Pada masa yang sama masukkan ubi kentang dan masak sehingga kuah mendidih dan ubi kentang empuk.
4. Masukkan udang, asam gelugor , cili padi, dan daun limau purut bersama garam secukup rasa. Kacau semua bahan.
5. Akhir sekali masukkan timun dan buah tomato. dan terus kacau kuah supaya tidak pecah minyak. Bila timun telah layu, bolehlah ditutup api.
Bahan-bahannya:
½ kg udang sederhana
1 biji bawang besar ) dikisar bersama
2 inci kunyit hidup ) ½ cawan air
2 keping asam gelugor
1 cawan pati santan + 1 cawan air
2 biji ubi kentang dipotong kecil
1 biji tomato dibelah empat
½ biji timun dipotong memanjang 1 inci
Garam/gula secukup rasa
3 helai daun limau purut
4 biji cili padi ketuk
2 sudu besar minyak
Bahan-bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia – dihiris
1 batang serai diketuk
Cara-cara menyediakan:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan serai sehingga kekuningan.
2. Masukkan bawang besar dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.
3. Masukkan santan dan kacau lagi. Pada masa yang sama masukkan ubi kentang dan masak sehingga kuah mendidih dan ubi kentang empuk.
4. Masukkan udang, asam gelugor , cili padi, dan daun limau purut bersama garam secukup rasa. Kacau semua bahan.
5. Akhir sekali masukkan timun dan buah tomato. dan terus kacau kuah supaya tidak pecah minyak. Bila timun telah layu, bolehlah ditutup api.
Ulasan