Langkau ke kandungan utama

Roti Pita Berdaging

Bahan-bahannya:
5 keping roti pita dipotong dua (menjadikan 10 keping)
1 biji bawang besar dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
200 gm daging kisar (Kak Noor guna daging kisar jenama Ramly)
2 sudu besar serbuk kari daging – dicampur dengan sedikit air dan digaul
1 sudu besar serbuk cili
100 gm sayur campur (kacang peas, jagung, dan lobak merah) – boleh beli di pasar raya
1 biji tomato dipotong kiub
½ biji timur dihiris nipis memanjang
5 kuntum cendawan butang dalam tin – dihiris nipis
Air secukupnya
Secukup rasa garam, lada hitam, dan serbuk perasa
Sedikit mentega
Mayonis secukupnya
Sos cili dan sos lada hitam secukupnya
Beberapa kelopak daun salad
2 sudu minyak masak.

Penyediaannya1. Sapukan mentega di bahagian atas dan tengah roti pita. Panaskannya di dalam ketuhar selama lima minit. Ketepikan.
2. Untuk membuat intinya pula, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air dan serbuk cili. Kacau rata. Biarkan ia masak sehingga terbit minyak.
4. Seterusnya masukkan daging kisar dan air secukupnya. Masak sehingga daging empuk. Perasakan.
5. Masukkan sayur campur, cendawan, tomato dan timun. Kacau rata.
6. Tutup api dan ketepikan.
7. Susun daun salad di bahagian tengah roti pita.
8. Sudukan inti daging ke dalamnya.
9. Akhir sekali, paipkan sos cili, sos lada hitam, dan mayonis.
10. Sedia untuk dimakan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...