Langkau ke kandungan utama

Nasi Goreng Telur Simple (Nasi Goreng Ayahanda)

Anak Kak Noor yang bongsu memang gemar sangat nasi goreng ini. Dia namakan nasi goreng ni `Nasi Goreng Ayah'. Nak tahu kenapa dinamakan nasi goreng ayah? Sebab si `Ayah' yang selalu memasak nasi goreng ini. Nasi goreng ini memang yang paling ringkas. Tak sampai 15 minit dah siap .....

Anak bongsu Kak Noor tidak gemar dengan nasi goreng yang Kak Noor buat. Dia kata `Ibu buat nasi goreng tak sedap, ayah buat lagi sedap. Pernah satu malam semasa husband Kak Noor masih berada di pejabat, anak Kak Noor yang bongsu ni lapar dan dia nak nasi goreng. Kak Noor pun nak masaklah untuk dia. Tapi dia tak mahu, nak ayah juga masakkan. Terpaksalah Kak Noor telefon si ayah supaya balik cepat sebab anak nak makan nasi goreng. Tahu ajelah, bila kita orang perempuan masak nasi goreng, kita akan masukkan ikan bilis, daging, ayam, cili, sayur dan apa-apa lagi untuk membuatkan nasi goreng itu sedap.

Tapi hari ini Kak Noor dah pandai masak nasi goreng kesukaan anak Kak Noor ini. Belajar daripada husband le... Pada mulanya dia tak tahu nasi goreng tu Kak Noor yang masak, dia kata ayahnya yang masak sebab rasanya sama. Ertinya telah menepati citarasa...

Mari kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat nasi goreng simple ini.

Bahan-bahannya:
6 cawan nasi putih
3 sudu besar udang kering - direndam seketika, kemudian dibasuh dan ditoskan.
3 biji telur
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 sudu teh lada hitam
1 biji cili merah dihiris
Garam, gula dan perasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara menyediakannya:
1. Masukkan garam, gula, dan perasa ke dalam nasi dan gaulkan rata.
2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris beserta dengan udang kering. Kacau sehingga naik bau dan bawang kekuningan. Jangan sampai rentung.
3. Kemudian pecahkan telur ke dalam kuali. Kacau telur sehingga sebati dengan bahan-bahan tumisan.
4. Masukkan nasi, cili merah, dan lada hitam. Gaulkan sehingga sebati.
5. Sedia untuk dihidangkan.


Walaupun nampak simple, tetapi memang sedap.  
Telur, bahan penting yang menyedapkan  nasi goreng ini.



Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...