Langkau ke kandungan utama

Nasi Tomato

Resepi asal nasi tomato ini Kak Noor ambil daripada blog Perniagaan Katering dan Restoren yang diposkan oleh Encik Roslan Mohammad dan diubahsuaikan sedikit mengikut citarasa masakan warisan bonda Kak Noor . Sebenarnya resepi ini pernah dimasak oleh bonda Kak Noor (orang Penang), cuma Kak Noor yang jarang memasaknya kecuali pada hari-hari perayaan dan di majlis-majlis tertentu. Kak Noor dah cuba memasaknya beberapa kali, memang sedap.

Resepi ini adalah untuk 20 orang makan. Nasi tomato ini lebih sempurna jika dihidangkan dengan set lauk seperti dalca, ayam masak merah, kurma ayam atau daging, rendang pedas daging atau ayam, beserta jelatah.

Bahan-bahan Untuk Nasi:
2 kg beras basmathi. Cuci dan rendam lebih kurang 10 minit dan toskan.
1/2 tin tomato soup
3 sudu besar tomato puree
1/2 tin susu cair
1 sudu besar gula pasir/gula batu
Air mengikut sukatan beras 1 nisbah 1 (1:1)
Sedikit pewarna kuning (yellow egg)

Bahan Tumis:
1 tin kecil minyak sapi (150g)
2 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 helai daun pandan
2 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar bawang putih dan halia kisar
1 sudu besar bawang besar kisar
25 gm buah kismis dan sedikit janggus

Bahan Hiasan:Daun pudina
Kacang peas
Bawang goreng

Penyediaannya:
1.  Panaskan periuk, masukkan minyak sapi/mentega.
2.  Bila minyak panas, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, kismis, janggus dan bawang besar yang dihiris. Seterusnya masukkan bawang putih kisar, halia kisar, bawang merah kisar, dan daun pandan.
3.  Bila tumisan mengeluarkan aroma yang harum, masukkan tomato soup, tomato puree, susu cair, dan air yang telah disukat. Masukkan gula batu dan garam secukup rasa. Rasa kemanisan dan kemasinan air. Tutup tudung periuk.
4.  Apabila air mula mendidih, buka tudung periuk dan masukkan beras dan kacau perlahan. Apabila air mula mendidih, kecilkan api dapur dan tutup tudung periuk dengan ketat. Boleh tindihkan tudung dengan benda yang berat seperti batu lesung supaya wap tidak terlepas dan keluar dengan banyak.
Tunggu sampai wap mula keluar daripada tudung periuk, isyarat nasi mula sejat. Buka tudung periuk. Masukkan sedikit pewarna kuning pada dua atau tiga lubang yang terbentuk hasil daripada nasi yang sedang mendidih. Tutup kembali tudung dan kecilkan api dapur supaya nasi tidak akan hangit. Biasanya nasi akan masak dengan sempurna dalam masa 25 - 35 minit. Api dapur perlu dijaga supaya nasi tidak hangit. Kepada yang baharu ingin mencuba dan tidak pandai mengawal api dan masak dalam kuantiti kecil boleh gunakan tudung periuk sebagai pelapik periuk anda supaya api dapur dapat dikawal.
5.  Apabila nasi telah masak, cungkil menggunakan senduk kayu dan terbalikkan nasi dari bawah ke atas supaya nasi lebih perioi. Dua atau tiga kali memadai.
Jangan kerap buka tudung periok nasi. Ini akan menyebabkan wap terkeluar banyak dan nasi akan menjadi mentah. Sekiranya nasi menjadi mentah, renjiskan air panas (guna sudu) ke atas nasi dan masak kembali dengan api yang sama.
6.  Untuk hiasan, gunakan bawang goreng dan kacang peas atau daun pudina. Sekiranya menggunakan kacang peas dalam tin, pastikan air dikeringkan dahulu sebelum ditaburkan di atas nasi.


Nasi tomato yang dihias dengan bawang goreng, kacang peas, dan bawang goreng.  Aromanya memang memikat hati.
Dihidang pula dengan rendang pedas daging dan papadom

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.