Langkau ke kandungan utama

Bihun Sup Utara Bonda

Hari ini Kak Noor masih bercuti, sempena Hari Raya Haji. Semua ahli keluarga ada kat umah. Tak balik kampung. So... bila semua ahli keluarga berkumpul, kenalah Kak Noor fikirkan apa yang patut dimasak untuk disajikan kepada keluarga. Anak-anak Kak Noor suka makan, so pada hari-hari cuti begini sahajalah Kak Noor dapat memenuhi citarasa mereka.

Semalam suami Kak Noor bawa balik daging sempena Majlis Korban yang diadakan di Bukit Antarabangsa. Semalam anak Kak Noor yang sulong cadangkan buat bihun sup sebab dia teringin nak makan. Al maklumlah sekali sekala sahaja dapat bersama keluarga dan merasa masakan ibu.

Resepi bihun sup ini agak ringkas dan bahan-bahan yang digunakan juga agak ringkas. kebiasaanya dihidangkan oleh orang Utara. Tidak perlu telur, sayur-sayuran, atau bahan-bahan lain sebagai hiasan.




Bahan-bahan A (Untuk Merebus Daging):
1 kilo daging lembu segar (boleh campur juga dengan organ dalaman lain seperti tulang, paru dan perut)
2 bunjut perkakas sup
6 cm halia diketuk

Bahan-bahan B (Untuk Membuat Sup):
Air rebusan daging
1 sudu besar lada hitam
2 biji bawang besar dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
6 cm halia dikisar
Perasa Tumix atau kiub daging/ayam

Penyediaan Memasak Sup:
1. Basuh daging dengan air. Kemudian gaulkan dengan sedikit tepung gandum dan 2 sudu besar cuka bagi menghilangkan bau daging. Ketepikan dalam 2 - 3 minit. Kemudian dibersihkan dengan dengan air, pastikan tepung yang melekat pada daging hilang.
2. Dalam periuk, rebus daging dengan halia dan 2 sup bunjut. Air secukupnya melepasi paras daging. Rebus sehingga daging empuk. Tutup api dan biarkan sejuk seketika. Keluarkan daging sahaja daripada air rebusan. Daging ini akan dihiris nipis dan dijadikan hiasan untuk bihun sup.
3. Tulang daging dibiarkan dalam air rebusan. Air rebusan ini akan digunakan untuk membuat sup.
4. Panaskan periuk baharu. Masukkan sedikit minyak. Tumis bahan-bahan B (bawang besar, bawang putih, halia, dan lada hitam). Apabila telah naik bau, masukkan air rebusan tadi Tambahkan air lagi.
5. Masukkan garam, perasa TUMIX atau kiub daging/ayam. Setelah sup mendidih, tutup api.

Penyediaan Bihun:
1. Rendam bihun dengan air sejuk bersama dengan 2 - 3 sudu besar serbuk kunyit untuk mendapat bihun berwarna kuning. Rendam selama 20 - 30 minit sehingga bihun lembut dan warna kuning lekat pada bihun. Kemudian ditoskan.
2. Panaskan air dalam periuk dan tunggu sampai mendidih. Pastikan air cukup untuk mencelur bihun.
3. Kemudian masukkan bihun selama 1 minit dalam periuk tadi, kacau dan ditoskan (jangan celur terlampau lama, bagi mengelakkan bihun menjadi lembik). Alirkan air sejuk pada bihun yang dicelur tadi supaya panasnya hilang dan bihun tidak melekat, dan ditoskan.


Sos Kicap Pedas:
15 biji cili padi ditumbuk halus
1 ulas bawang putih ditumbuk halus
Kicap cair secukupnya

Bahan-bahan Untuk Ditaburkan Atas Bihun:
Hirisan Daging
Lobak masin dihiris halus
Daun sup/daun bawang



Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.