Langkau ke kandungan utama

Rendang Pedas Daging

Esok Hari Raya Haji. Apa ye juadah yang hendak disajikan esok. Walaupun tak ramai orang yang akan datang berkunjung, tapi perlu juga disajikan untuk keluarga. Kebiasaannya kalau raya puasa atau raya haji, nasi himpit dan kuah kacang adalah sajian keluarga. Tapi kali ini, Kak Noor dah bincang dengan suami untuk masak rendang pedas daging dan nasi tomato sahaja. Rendang pedas daging ini juga boleh dimakan dengan nasi himpit dan lemang. Kak Noor perturunkan resepi rendang pedas daging warisan bonda ini. Untuk resepi nasi tomato, boleh diperolehi dalam blog ini juga. Selamat mencuba...


Bahan-bahann A:
1 kg daging segar dipotong kecil anggaran 1 inci
2 batang serai dititik
2 cawan pati santan + 2 cawan air
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit diracik halus
4 - 5 helai daun limau purut (ikut suka)
2 - 3 keping asam gelugor
1 sudu besar gula pasir (ikut suka)
1 sudu besar gula merah atau gula perang (ikut suka)
1 sudu kecil perisa
Garam secukup rasa


Bahan-bahan B (dikisar dan dibuat pes):
4 sudu besar cili kering yang telah dikisar
5 biji cili padi untuk tambah pedas (ikut citarasa, tak wajib)
2 biji bawang besar
3 inci halia
2 inci lengkuas
3 inci kunyit hidup
2 batang serai
2 biji buah keras


Penyediaannya:
Perapkan daging selama lebih kurang 20 minit bersama dengan bahan-bahan B yang telah dikisar.
Sediakan kuali yang besar (ikut kesesuaian), masukkan daging yang telah diperap dan santan bersama serai yang dititik.
Masak sehingga daging empuk. Kalau masih belum empuk, tambahkan air.
Selepas daging empuk, masukkan garam, gula, perisa, dan asam gelugor dan kacau rata. Tutupkan kuali dan masak sehingga hampir pekat.

Setelah kuah hampir pekat, masukkan kerisik, daun kunyit, dan daun limau purut. Kacau sehingga kerisik sebati dengan kuah. Masa ini kita akan bau aromanya yang enak dan wangi.





Sedap dimakan bersama nasi himpit
Tips/Petua:
  • Bagi menghilangkan bau daging, gaul daging dengan sedikit tepung gandum dan sedikit cuka.  Biarkan 2 - 3 minit.  Kemudian dibasuh dengan air bersih dan ditoskan.
  • Buah keras digunakan untuk memekatkan kuah.
  • Daun kunyit dan daun limau purut digunakan bagi membangkitkan lagi aroma rendang pedas daging ini.

      Ulasan

      Catatan popular daripada blog ini

      AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

      Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

      LAKSA PENANG

      Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

      Kari Ikan Pari

      Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.