Teringat Kak Noor kat arwah tok bila setiap kali masak masakan ini. Masakan ini amat popular semasa zaman kanak-kanak Kak Noor. Walaupun masakannya ringkas, ia memang sesuai untuk anak-anak kerana ia tidak pedas dan masakannya agak manis juga. Bahan utamanya bukan udang, tetapi nanas itu sendiri. Masakan ini selalunya dihidangkan dengan lauk lain seperti sambal tumis udang petai, ikan kering masam dan kicap. Makan nasi boleh bertambah oooo....
Bahan-bahan A:
1 biji nanas manis
2 cawan santan (1 cawan pati santan dicampur dengan 1 cawan air)
1 sudu teh jintan manis
1 biji bawang besar dihiris
1 inci halia dihiris nipis
10 ekor udang sederhana besar (dibuang semua kulit)
1 biji cili hidup dibelah dua
Sedikit serbuk kunyit untuk menguningkan kuah (anggaran 1 sudu teh)
Garam/gula/serbuk perisa
Penyediaannya:
1. Kupas nanas. Isi nanas diricih halus.
2. Sediakan periuk. Masukkan kesemua bahan A dalam periuk. Kacau rata.
3. Masak di atas dapur sehingga mendidih. Rasa garam dan gulanya. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Mudahkan....! Semudah A,B,C.
Bahan-bahan A:
1 biji nanas manis
2 cawan santan (1 cawan pati santan dicampur dengan 1 cawan air)
1 sudu teh jintan manis
1 biji bawang besar dihiris
1 inci halia dihiris nipis
10 ekor udang sederhana besar (dibuang semua kulit)
1 biji cili hidup dibelah dua
Sedikit serbuk kunyit untuk menguningkan kuah (anggaran 1 sudu teh)
Garam/gula/serbuk perisa
Penyediaannya:
1. Kupas nanas. Isi nanas diricih halus.
2. Sediakan periuk. Masukkan kesemua bahan A dalam periuk. Kacau rata.
3. Masak di atas dapur sehingga mendidih. Rasa garam dan gulanya. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Mudahkan....! Semudah A,B,C.
Ulasan