Langkau ke kandungan utama

Puding Jagung

Puding jagung memang menjadi kesukaan Kak Noor sejak kecil lagi. Bonda Kak Noor selalu masakkan. Bonda Kak Noor ni memang pakar dalam bidang masakan; tak kiralah masakan kuih tradisional, lauk pauk dan biskut raya. Puding jagung yang ingin Kak Noor ketengahkan ini ada kelainan sedikit dari segi bahan-bahannya. Kebiasaannya bahan utama untuk puding jagung ialah jagung dan tepung kastard. Tetapi Kak Noor guna agar-agar sebagai bahan tambahan.





Bahan-bahan A:
1 bungkus agar-agar (20 gm)
4 cawan air untuk memasak agar-agar
2 cawan gula putih
Daun pandan

Bahan-bahan B (diblender):
1 tin jagung manis ala krim Cap Ayam Brand (425g)
1 tin susu isian sejat (400gm)
2 sudu besar tepung kastard
1 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit garam

Penyediaanya:
1. Rendam sekejap agar-agar supaya lembut.
2. Masak agar-agar dengan air di atas api yang sederhana. Pastikan air setakat terendam agar-agar. (Kalau banyak air, puding akan menjadi lembik).
3. Bila agar-agar telah larut, masukkan gula.
4. Selepas itu masukkan bahan-bahan B yang telah dikisar dan daun pandan. Kecilkan api dan gunakan api yang perlahan. Pada tahap ini perlu dikacau selalu supaya tidak bergentel dan rentung di bawah. Gunakan senduk kayu untuk mengacau.
5. Apabila telah agak pekat sedikit, tutup api.
6. Sediakan acuan ataupun loyang. Tuangkan puding semasa masih panas. Biarkan seketika di luar supaya hilang panasnya. Bila telah agak sejuk, baharu dimasukkan ke dalam peti ais.
7. Apabila puding telah keras, boleh dikeluarkan daripada peti sejuk. Boleh dihidangkan begitu sahaja ataupun boleh ditambah ais krim di atasnya. Memang sedap sangat....







Boleh tambah ais-krim untuk menambahkan keenakannya.



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.