Langkau ke kandungan utama

Sambal Sotong Kembang Berkacang

Dalam entri terdahulu Kak Noor telah muatkan resepi sambal sotong kering.  Kali ini Kak Noor muatkan pula resepi sambal sotong kembang berkacang. Sukatan kacang yang digunakan untuk masakan ini terpulanglah kepada citarasa masing-masing.  Ada orang suka kacang yang banyak, dan ada pula yang suka sedikit.  Disebabkan inilah Kak Noor tidak menetapkan kuantiti sukatan yang perlu digunakan.

Kelainan resepi sambal sotong kembang berkacang ini ialah Kak Noor gunakan sos nanas untuk menggantikan asam jawa.  Pertama kali menggunakan sos nanas dalam masakan ini, tidak menjejaskan keenakan resepi sambal sotong kembang berkacang ini. Sambal sotong kembang berkacang ini Kak Noor gandingkan dengan sup sayur soun, dihidangkan dengan nasi panas.





Bahan-bahannya:
1 kg  sotong kembang
1 biji tomato saiz sederhana  - dipotong kiub
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos nanas - (Kak Noor guna jenama Muslim Besar Salsa Sauce)
2 sudu besar sos tiram
2 biji bawang besar - dihiris bulat
4 sudu besar kacang tanah yang telah dikisar (Kak Noor beli kacang tanah yang telah siap dikisar di kedai)
1 cawan air
Minyak masak secukupnya untuk menumis
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
Serbuk perasa (opsyen)
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
4 senduk cili kering yang telah dikisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan

Penyediaannya:
  1. Sotong kembang dipotong anggaran 4 cm dan direbus sekejap untuk buang air kapur. Kemudian ditoskan dan diketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali.  Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan tumiskan sehingga terbit minyak.  
  3. Kemudian masukkan buah tomato yang telah dipotong kiub, sos cili, sos nanas, dan sos tiram. Kacau rata dan masak sehingga kuah agak pekat.
  4. Masukkan gula merah, gula putih, garam dan serbuk perasa.  Biarkan mendidih sekejap.
  5. Kemudian masukkan sotong dan masak hingga kuah pekat sedikit pekat dan melekat pada sotong. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacang.  Kacau rata dan siap untuk dihidangkan.


Sup sayur soun
Tips:
  • Senduk yang Kak Noor gunakan untuk sukatan ialah senduk nasi.
  • Pastikan cili kering kisar senantiasa ada di dalam peti sejuk.  Caranya ialah beli 1 kg. cili kering.  Pilih cili kering kerinting kerana cili kering ini tidak pedas jika dibandingkan dengan cili kering berkilat.  Gunting atau potong cili kering dalam potongan yang kecil, kemudian direbus di dalam periuk.  Teknik rebusan digunakan supaya cili kering lembut dan mudah dikisar nanti. Apabila cili kering telah lembut, angkat dan ketepikan seketika.  Kemudian toskan air rebusan.  Alirkan cili kering di bawah air paip dan sambil itu diramas-ramaskan supaya biji cili keluar daripada cili kering.  Basuh dan asingkan cili kering daripada biji.  Ulangi teknik ini sehingga tiada lagi biji cili.  Kemudian cili kering ditoskan dan sedia untuk dikisar. Masukkan cili kering yang telah dikisar di dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk.  Sedia untuk digunakan pada bila-bila masa sahaja.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.