Iklan Nuffnang

1 Disember 2011

Pes Halia Bawang Putih

Kak Noor asal orang Penang.  Dilahirkan di Penang.  Bonda orang Penang dan ayahanda orang Kelantan.  Kak Noor dan semua adik-beradik dibesarkan di Penang sebab ibubapa menetap di Penang.  Orang Penang memang tak boleh dipisahkan dengan masakan mamak.  Tosei, capati, nasi kandaq dan masakan ala mamak telah menjadi sebahagian daripada kehidupan.  `Lidah tidak pernah bohong’.  Walaupun telah menetap di Kuala Lumpur selama lebih kurang 19 tahun, Kak Noor masih rindukan masakan Penang.  Susah nak dapat citarasa masakan Penang sebenarnya di Kuala Lumpur ni.  Walaupun kat KL ni banyak restoran nasi kandaq, tetapi masih tak sama dengan restoran nasi kandaq di Penang.   Walau apapun, itu pendapat Kak Noor, salah seorang anak Penang yang masih berjiwa dan bercitarasa Penang. 

Bagi sesiapa yang berminat dengan masakan mamak, cuba dapatkan resepi, petua, dan tips masakan mamak di blog `Mamak’ ini.  Bila teringin nak makan masakan mamak, Kak Noor akan ke blog ini untuk mencari resepi idaman Kak Noor.

Dalam Kak Noor dok layan web mamak ni, terjumpalah cara-cara untuk membuat pes halia bawang putih.  Pes ini amat berguna dalam masakan India atau nasi kandar.  Boleh dikatakan semua masakan dari nasi sehinggalah ke masakan ayam atau ikan menggunakan pes ini  Tanpa pes ini, tak adalah rasa kari mamak yang ori. Jom kita tengok bagaimana persediaan pes halia bawang putih ini.Bahan-bahan yang digunakan:
Halia dibuang kulit.  Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
Bawang putih dikopek kulit.  Kalau naklebih mudah,boleh beli bawang putih yang telah siap dikopek kulit. Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
1/4 sudu kecil kunyit serbuk (untuk complexion warna saja, kalau tak pakai pun tak apa).
Kak Noor suka pilih ulas yang besar.
3/4 sudu minyak masak (supaya tidak basi dan oleh juga dimasukkan sedikit garam untuk tujuan yang sama). 

Cara-caranya:
Kisar halia sedikit lumat dengan minyak dan serbuk kunyit.
Selepas itu masukkan bawang putih dan kisar sehingga lumat dan halus.
Masukkan dalam botol saiz jem dan simpan di dalam peti sejuk.  Ia boleh digunakan selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan sekiranya digunakan dengan cara yang baik.

Nota:
Semasa kisaran atau menggunakan pes tersedia ini, jangan menggunakan tangan.  Gunakan sudu yang bersih. 

Tiada ulasan: