Langkau ke kandungan utama

Koay Teow Goreng Basah

Pagi ini Kak Noor goreng koay teow sahaja untuk sarapan pagi. Dah agak lama, tak goreng koay teow ni. Kebiasaannya dua bungkus koay teow baru mencukupi. Koay teow goreng ni sedap kalau kita letakkan kerang sebagai rencahnya. Tapi Kak Noor tak ada kerang kat rumah, gantikan dengan udang sahaja. Kak Noor goreng koay teow ini basah-basah sedikit. Lebih sedap dimakan, sejurus selepas masak. Sedap tu....




Bahan-bahannya:
2 bungkus koay teow
Udang saiz sederhana besar
Taugeh 50 sen
1 senduk nasi cili kering kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar saiz sederhana dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2 keping tauhu putih dipotong dadu
Garam/gula/perasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Air secukupnya.

Hiasan:
Daun sup/daun bawang
Cili hidup
Cili hijau jeruk
Bawang goreng


Persediaannya:
Panaskan minyak di dalam kuali
Goreng tauhu yang dipotong dadu sehingga kekuningan, angkat dan ketepikan.
Dalam minyak yang sama, tumiskan bawang besar dan bawang putih yang telah dihiris sehingga kekuningan.
Masukkan cili kering yang telah dikisar sehingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan sedikit air dan kacau rata, diikuti dengan sos cili,sos tomato, sos tiram, dan serbuk lada hitam. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa, Gaulkan sebati sehingga kuah bertukar warna kegelapan sedikit.
Selepas itu dimasukkan udang, gaul sebati dan biarkan ia masak sekejap.
Rasa kuahnya. Tambahkan perasa bagi memenuhi citarasa. Kermudian baru dimasukkan koay teow dan tauhu goreng tadi. Gaulkan rata.
Perlahan api dan akhir sekali baru dimasukkan taugeh.
Kacau sehingga semua bahan sebati. Jangan sampai taugeh layu.
Setelah itu boleh diangkat dan dihidangkan. Hiaskan dengan daun sup/bawang, cili hidup yang dihiris dan bawang goreng. Hidangkan panas-panas.


Nota:
Kalau nakkan koay teow goreng yang lebih sempurna, boleh dimasukkan daun kucai bersama taugeh. Dalam hidangan ini tidak dimasukkan daun kucai sebab keluarga Kak Noor tidak berapa gemarkan daun kucai ini.
Sedap dimakan kalau ada cili hijau jeruk. Menambahkan selera....

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...