Langkau ke kandungan utama

Apam Pisang Kukus

Sejak minggu lalu, hubby minta Kak Noor buat apam pisang.  Katanya pisang masih banyak di dapur tu... Teringat masa kat kampung dulu, emaknya kerap buat apam pisang.  Tapi resepi orang dulu-dulu cuma menggunakan bahan asas sahaja iaitu tepung gandum, gula, kelapa, dan ibu apam (marupan). Semua bahan dibancuh dan diperap.  Katakanlah esok nak makan apam, maka malam ni dibancuh siap-siap dan diperap semalaman dan esok pagi baru dikukus.  Inilah apam yang bonda dan nenda pernah ajar Kak Noor buat.

So.... kali ini Kak Noor mahukan sedikit kelainan daripada resepi yang asal.  Nak cari resepi yang tidak perlu diperap semalam. Maka godeklah Kak Noor laman-laman web masakan dan terjumpalah resepi asalnya di siniAdalah sedikit pertambahan bahan yang Kak Noor gunakan bagi menyedapkan lagi apam pisang ini dan olahan ayat bagi cara-cara penyediaannya.  Resepi di bawah adalah untuk tiga adunan (resepi asal 1 adunan sahaja).  Satu adunan Kak Noor bawa ke pejabat untuk menjamu rakan-rakan dan dua adunan lagi tinggal di rumah.



Apam pisang kukus ini Kak Noor buat pagi tadi.  Bangun seawal jam 5.00 pagi tau! Ingat nak buat semalam, tetapi letih sangat.  Lagipun dok teringat kata-kata hubby Kak Noor yang teringin sangat nak makan apam pisang.

Pertama kali Kak Noor cuba resepi ini, nasib baik menjadi.  Memang sedap, lebih sedap daripada resepi yang pernah Kak Noor belajar dulu.  Memang betul kata Ros, rugi kalau sape tak cuba....


Bahan-bahannya:
12 biji pisang rastali, sederhana besar
Alat sukatan metrik (sudu dan cawan)
1/2 sudu teh garam
3 cawan tepung gandum
1½ sudu the baking powder
1½ sudu teh soda bikarbonat

2 sudu besar susu tepung
6 biji telur 
300 ml minyak jagung atau mentega cair - (Kak Noor guna minyak kelapa sahaja)
1/2 cawan gula
1/4 cawan gula perang 


Cara-cara penyediaannya:
  1. Pisang dan garam disatukan dalam bekas dan dilecek sehingga halus. Ketepikan. (Bahan A)
  2. Tepung gandum, susu tepung, baking powder, dan soda bikarbonat disatukan dan diayak bersama.  Ketepikan. (Bahan B)
  3. Minyak, gula, dan telur disatukan di dalam blender.  Kisar sehingga semuanya sebati dan halus.  (Bahan C)
  4. Setelah semua bahan siap disediakan, ambil bekas baharu.  Masukkan bahan C diikuti dengan bahan A.  Gaul rata.  Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul sehingga sebati.  Ketepikan.
  5. Panaskan kukusan. Sediakan loyang atau acuan kegemaran.  Sapukan dengan sedikit minyak pada acuan.  Panaskan loyang atau acuan 2 minit dalam kukusan.  
  6. Keluarkan acuan daripada kukusan dan tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus selama 12 - 15 minit.  Buat hingga habis. 
  7. Bila apam telah masak, biarkan ia sejuk sebentar baru dikeluarkan daripada acuan.
  8. Sedia dihidangkan.  Sedap dimakan bersama kelapa muda.

Pisang dilecek bersama garam
Acuan disapu dengan sedikit minyak
Adunan apam 3/4 di dalam acuan
Apam pisang yang telah siap dikukus

Ulasan

izzimyazara berkata…
best nyer...tp zra tau dienye resepi sme cam kek coklet..bezanye de serbuk cklat n xde..hehehe
Obsess.temerloh berkata…
dear, mcm mane nak gunakan sudu penyukat nie.. pening lah.. sudu paling besar i punya dia tulis 15, 5, 2.5... ml ke..tbsp ke..teaspoon ke.. takde tulis pun.. adoyai.. help me...
Obsess.temerloh berkata…
email kat ashikin_rokif@yahoo.com
Cik Shikin,
Sukatannya begini:
1 sudu teh (1 teaspoon) bersamaan dengan 5ml
1/2 sudu teh bersamaan 2.5 ml
1 sudu besar (1 tablespoon) bersamaan 10ml.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.