Sejak minggu lalu, hubby minta Kak Noor buat apam pisang. Katanya pisang masih banyak di dapur tu... Teringat masa kat kampung dulu, emaknya kerap buat apam pisang. Tapi resepi orang dulu-dulu cuma menggunakan bahan asas sahaja iaitu tepung gandum, gula, kelapa, dan ibu apam (marupan). Semua bahan dibancuh dan diperap. Katakanlah esok nak makan apam, maka malam ni dibancuh siap-siap dan diperap semalaman dan esok pagi baru dikukus. Inilah apam yang bonda dan nenda pernah ajar Kak Noor buat.
So.... kali ini Kak Noor mahukan sedikit kelainan daripada resepi yang asal. Nak cari resepi yang tidak perlu diperap semalam. Maka godeklah Kak Noor laman-laman web masakan dan terjumpalah resepi asalnya di sini. Adalah sedikit pertambahan bahan yang Kak Noor gunakan bagi menyedapkan lagi apam pisang ini dan olahan ayat bagi cara-cara penyediaannya. Resepi di bawah adalah untuk tiga adunan (resepi asal 1 adunan sahaja). Satu adunan Kak Noor bawa ke pejabat untuk menjamu rakan-rakan dan dua adunan lagi tinggal di rumah.
Apam pisang kukus ini Kak Noor buat pagi tadi. Bangun seawal jam 5.00 pagi tau! Ingat nak buat semalam, tetapi letih sangat. Lagipun dok teringat kata-kata hubby Kak Noor yang teringin sangat nak makan apam pisang.
Pertama kali Kak Noor cuba resepi ini, nasib baik menjadi. Memang sedap, lebih sedap daripada resepi yang pernah Kak Noor belajar dulu. Memang betul kata Ros, rugi kalau sape tak cuba....
Bahan-bahannya:
12 biji pisang rastali, sederhana besar
Alat sukatan metrik (sudu dan cawan) |
3 cawan tepung gandum
1½ sudu the baking powder
1½ sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
6 biji telur
1½ sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
6 biji telur
300 ml minyak jagung atau mentega cair - (Kak Noor guna minyak kelapa sahaja)
1/2 cawan gula
1/4 cawan gula perang
Cara-cara penyediaannya:
1/4 cawan gula perang
Cara-cara penyediaannya:
- Pisang dan garam disatukan dalam bekas dan dilecek sehingga halus. Ketepikan. (Bahan A)
- Tepung gandum, susu tepung, baking powder, dan soda bikarbonat disatukan dan diayak bersama. Ketepikan. (Bahan B)
- Minyak, gula, dan telur disatukan di dalam blender. Kisar sehingga semuanya sebati dan halus. (Bahan C)
- Setelah semua bahan siap disediakan, ambil bekas baharu. Masukkan bahan C diikuti dengan bahan A. Gaul rata. Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul sehingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan kukusan. Sediakan loyang atau acuan kegemaran. Sapukan dengan sedikit minyak pada acuan. Panaskan loyang atau acuan 2 minit dalam kukusan.
- Keluarkan acuan daripada kukusan dan tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus selama 12 - 15 minit. Buat hingga habis.
- Bila apam telah masak, biarkan ia sejuk sebentar baru dikeluarkan daripada acuan.
- Sedia dihidangkan. Sedap dimakan bersama kelapa muda.
Pisang dilecek bersama garam |
Acuan disapu dengan sedikit minyak |
Adunan apam 3/4 di dalam acuan |
Apam pisang yang telah siap dikukus |
Ulasan
Sukatannya begini:
1 sudu teh (1 teaspoon) bersamaan dengan 5ml
1/2 sudu teh bersamaan 2.5 ml
1 sudu besar (1 tablespoon) bersamaan 10ml.