Bahan-bahan:
3 biji telur
240gm gula putih
240ml santan
1 sudu besar esen pandan
Air daun pandan untuk warna
240gm gula putih
240ml santan
1 sudu besar esen pandan
Air daun pandan untuk warna
270gm tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil ovallette
Kelapa parut muda, digaul dengan sedikit garam dan sedikit tepung jagung
Penyediaannya:
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil ovallette
Kelapa parut muda, digaul dengan sedikit garam dan sedikit tepung jagung
Penyediaannya:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang, gunakan mixer.
2. Masukkan santan, ovallete, esen pandan, dan air daun pandan. Putar dengan kelajuan rendah.
3. Sementara itu panaskan periuk kukus.
2. Masukkan santan, ovallete, esen pandan, dan air daun pandan. Putar dengan kelajuan rendah.
3. Sementara itu panaskan periuk kukus.
4. Sapukan sedikit minyak masak dalam acuan kuih.
5. Ambil kelapa parut muda yg telah digaul dengan sedikit garam & tepung jagung dan tekan padat di dalam acuan.
6.Tuangkan adunan tepung di dalam acuan dan kukus selama 15 min atau kurang. Jangan terlalu lama.
5. Ambil kelapa parut muda yg telah digaul dengan sedikit garam & tepung jagung dan tekan padat di dalam acuan.
6.Tuangkan adunan tepung di dalam acuan dan kukus selama 15 min atau kurang. Jangan terlalu lama.
Ulasan