Langkau ke kandungan utama

Rendang Tok

Pejam celik, pejam celik, tak terasa minggu hadapan sekolah akan dibuka.   Bagi ibubapa yang belum lagi membeli kelengkapan persekolahan untuk anak-anak mereka, cuti tiga hari ini digunakan semaksimum yang boleh membawa anak-anak ke gedung membeli belah untuk membeli barang-barang keperluan persekolahan.  Kak Noor telah membeli keperluan sekolah anak-anak sejak awal bulan Disember lagi.  Tak mahu kelam kabut di saat akhir.  Maklumlah kita ni bekerja, mesti bijak menggunakan masa; untuk kerjaya dan juga keluarga.

Itu cerita anak-anak kita yang  yang akan mula bersekolah minggu hadapan.  Apa pula cerita mengenai resepi yang akan Kak Noor paparkan pada tengah hari ini.  Resepi ini adalah kegemaran hubby Kak Noor sejak dahulu lagi iaitu Rendang Tok.    Asal resepi ini menggunakan daging, tetapi Kak Noor gantikan dengan ayam sebab keluarga  Kak Noor lebih gemarkan ayam. 

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik - dipotong 12 
2 cawan santan pekat
½ cawan kerisik
3 sudu besar gula merah
3 keping asam keping
Daun kunyit (koyakkan)
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dimesin kering:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

Bahan-bahan dimesin basah:
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas
Air secukupnya

Penyediaannya:
Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping di dalam kuali.
Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
Bila telah pekat,masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik.  Kacau rata.
Masakkan lagi sehingga naik minyak dan cukup pekat.  (Sebaiknya keringkan sikit rendang ini).
Hidangkan.

Ulasan

quinnie berkata…
wah sedap resepi ni kak noor...saya tak pernah masak rendang tok guna ayam...boleh cuba nih...

selamat tahun baru kak noor..:)
Terima kasih. Tapi pastikan ayam yang digunakan ialah ayam organik, ayam pencen atau ayam kampung. Kalau guna ayam biasa, takut hancur pula isinya.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.