Langkau ke kandungan utama

Ikan Siakap Goreng Tiga Rasa

Minggu lalu Kak Noor sekeluarga pergi makan di Restoran Thai yang terletak di Datuk Keramat.  Minggu itu pakcik dan makcik Kak Noor datang dari Utara.  Ada majlis yang mereka perlu hadir di Kuala Lumpur.  Sebelum berangkat pulang ke Butterworth menaiki tren malam, Kak Noor sempat membawa mereka sekali singgah untuk makan malam di Restoran Thai ini.  Telah agak lama juga Kak Noor sekeluarga tidak berkunjung ke restoran ini, sampai nama restoran pun telah ditukar daripada Ali Tom Yam kepada Restoran Thai.

Malam itu Kak Noor order nasi putih  bersama lauk pauk seperti siakap goreng tiga rasa, kerabu mangga, sup tom yam campur, sayur paprik, dan telur dadar.  Berselera sungguh anak-anak Kak Noor makan sampai licin, terutama lauk ikan siakap goreng tiga rasa.  Kak Noor memang tak gemar makan ikan sejak kecil lagi; dalam erti kata lain lauk ikan is my last choice. Setakat masak aje lah....

Bila teringatkan betapa berseleranya  anak-anak Kak Noor menjamah ikan siakap pada malam itu, maka timbullah idea untuk memasak resepi ikan siakap goreng tiga rasa ini.  Hidangan ini rasanya pedas, manis, dan masam.  Mungkin disebabkan itulah ia dinobatkan dengan perkataan tiga rasa.






Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap (anggaran lebih kurang 1 kg).
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
1 biji tomato dipotong kiub
1 tin kecil pineapple cubes - Kak Noor guna Ayam Brand
3 sudu besar sos pineapple
3 sudu besar sos cili padi -  Kak Noor guna jenama Agro Mas
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
2 sudu pes tom yam
1/2 biji lemon diperah airnya
1 sudu tepung jagung + air untuk memekatkan kuah
1 tangkai daun sup - untuk hiasan
1/2 biji tomato - untuk hiasan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ikan secukupnya
Sos cili padi dan potongan nanas kiub, antara bahan-bahan yang digunakan untuk resepi ini.
Penyediaan ikan untuk gorengan:
Campurkan 1 biji telur, serbuk kunyit, garam, lada sulah, dan tepung jagung. Gaul sehingga sebati.  Kemudian lumurkan kepada ikan siakap dan ketepikan.


Cara-cara memasak:
  1. Panaskan kuali. Goreng ikan siakap dengan minyak terendam sehingga garing.  Ketepikan.
  2. Gunakan minyak ikan goreng tadi untuk menumis, anggaran 1 senduk minyak.
  3. Tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau dan kekuningan.
  4. Masukkan kesemua sos, buah tomato yang telah dipotong kiub, dan air nanas di dalam tin. Sekiranya mahukan lebih kuah, boleh tambah 1 cawan air.   Perasakan dengan garam.  Biarkan kuah mendidih.   
  5. Tuangkan bancuhan tepung jagung di dalam kuah untuk memekatkannya.  Kacau sehingga sebati.
  6. Akhir sekali masukkan kiub nanas dan perahan air lemon.  Biarkan kuah mendidih sekali lagi dan tutup api.
  7. Letakkan ikan siakap yang telah digoreng tadi di dalam bekas.  Kemudian tuangkan kuah yang telah dimasak tadi di atas ikan.
  8. Hiaskan dengan daun sup dan hirisan tomato.
  9. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas-panas.
Bertambah-tambah berseleralah anak-anakku dengan hidangan ini. Bukan selalu dapat menikmatinya.... 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.