Langkau ke kandungan utama

Koktel Sosej Ayam Masam Manis

Resepi ini amat ringkas dan mudah, dan sesuai untuk dibawa  pergi berkelah.  Budak-budak amat menyukainya.  Kebiasaannya kita goreng, bakar atau kukus  sahaja sosej dan dimakan begitu sahaja.  Tetapi kali ini Kak Noor mempelbagai cara masakan sosej ini. Sesuai dimakan dengan nasi dan dimakan begitu sahaja.  Anak-anak Kak Noor lebih suka meratah sosej ini.  Dalam sekelip mata, boleh clear....




Bahan-bahannya:
1 bungkus  koktail sosej ayam (1 kg) - digoreng 3/4 masak
3 senduk cili kering kisar
3 sudu besar sos masam manis - Kak Noor guna jenama life
2 sudu besar sos tiram
2 sudu sos cili
1 biji tomato - dipotong kiub
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 cawan air
Gula, garam, dan perasa
Daun sup/bawang untuk hiasan

Penyediaannya:

  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.  Goreng sosej 3/4 masak dan toskan.
  2. Gunakan 1 senduk minyak daripada gorengan sosej tadi.  Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kering yang telah dikisar dan tumis sehingga terbit minyak  Masukkan air dan buah tomato.  Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
  4. Selepas itu masukkan  sos masam manis, sos cili, sos tiram, gula, garam,dan perasa.  Biarkan ia mendidih dan kuah sedikit pekat.
  5. Perlahan api.  Akhir sekali masukkan sosej yang telah digoreng tadi.  Kaup balikkan sosej bersama kuah pekat tadi.  Biarkan 2 - 3 minit di atas dapur, kemudian angkat.
  6. Boleh dihiaskan dengan daun sup dan daun bawang.




Ulasan

Melly Octaviana berkata…
sedap nya soses ini, anak anak pasti suka yah.. btw salam kenal kak noor, dari melly follower no.35
Terima kasih Melly. Memang sedap, terutamanya untuk anak-anak. 1 bungkus memang x cukup.
~ Z a N n A ~ berkata…
Sedapnyaa boleh cuba ni..tq kak noor..
Cubalah. Anak-anak pasti suka.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...