Langkau ke kandungan utama

Kari Ikan Nasi Kandar

Resepi yang hendak Kak Noor ketengahkan kali ini ialah Kari Ikan Nasi Kandar. Ikan yang paling sedap dimasak kari ialah ikan ketul seperti ikan merah, ikan tenggiri, ikan nyok-nyok, ikan pari dan ikan bawal. Tapi bagi resepi kali ini, Kak Noor cuma gunakan ikan selar besar sahaja kerana di dalam peti ais ada ikan ini sahaja.

Kari ini sedap jika dicicah dengan roti benggali, biskut kering, capati, roti canai dan lempeng. Lagi lama, lagi sedap rasanya.





Bahan-bahan yang diperlukan:
1 kg. ikan yang telah dibersihkan (boleh guna apa-apa ikan)
150 gm. santan pekat atau 1/2 tin susu cair.
2 biji tomato (dipotong empat)
6 biji bendi - basuh dulu baru dipotong tangkainya
2 biji terung dipotong 4
2 biji cili hijau
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.

Bahan-bahan B (ditumis):
1 sudu kecil halba campur
2 biji bawang besar dipotong dan dihiris
3 helai daun kari.
Bahan-bahan B (dikisar atau ditumbuk):
4 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia

Bahan-bahan C (disatukan dan dibancuh dengan sedikit air):
125 gm rempah ikan
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)


CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali.Masukkan halba campur.
Apabila naik bau, masukkan bawang besar yang dihiris dan daun kari.
Apabila hirisan bawang bertukar warna keemasan masukkan kisaran bawang putih dan halia. Kacau rata dan kemudian masukkan kisaran bawang besar.
Apabila tumisan mula mendidih, masukkan bahan-bahan C dan biarkan sebatian kari masak hingga terbit minyak.
Masukkan air asam jawa dan 1 cawan air, dan biarkan ia mendidih selama 5 -10 minit.
Perlahankan api dapur dan masukan ikan. Biarkan ikan ini masak selama 15-20 minit.
Masukkan terung. Biarkan kari itu mengelegak selama selama 3-5 minit lagi.
Masukkan santan/susu cair dan garam secukup rasa. Kacau perlahan dan berhati-hati supaya isi ikan tak pecah/ hancur.
Apabila ikan telah masak, masukkan bendi, tomato dan cili hijau. Kacau seketika dan tutup api dapur. Tudung periuk dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas.

Ulasan

mesin berkata…
terima kasih info resepnya
NoorMasri berkata…
Salam.....wah nampak menarik resepi ni, tak pernah lagi masak kari ikan letak kas kas....mesti sedap dan terangkat kan....eeeee....tak sabar nak cuba, esok nak gi pasar borong cari ikan best skit....tq resepi ye

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...