Resepi yang hendak Kak Noor ketengahkan kali ini ialah Kari Ikan Nasi Kandar. Ikan yang paling sedap dimasak kari ialah ikan ketul seperti ikan merah, ikan tenggiri, ikan nyok-nyok, ikan pari dan ikan bawal. Tapi bagi resepi kali ini, Kak Noor cuma gunakan ikan selar besar sahaja kerana di dalam peti ais ada ikan ini sahaja.
Kari ini sedap jika dicicah dengan roti benggali, biskut kering, capati, roti canai dan lempeng. Lagi lama, lagi sedap rasanya.
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 kg. ikan yang telah dibersihkan (boleh guna apa-apa ikan)
150 gm. santan pekat atau 1/2 tin susu cair.
2 biji tomato (dipotong empat)
6 biji bendi - basuh dulu baru dipotong tangkainya
2 biji terung dipotong 4
2 biji cili hijau
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.
Bahan-bahan B (ditumis):
1 sudu kecil halba campur
2 biji bawang besar dipotong dan dihiris
3 helai daun kari.
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 kg. ikan yang telah dibersihkan (boleh guna apa-apa ikan)
150 gm. santan pekat atau 1/2 tin susu cair.
2 biji tomato (dipotong empat)
6 biji bendi - basuh dulu baru dipotong tangkainya
2 biji terung dipotong 4
2 biji cili hijau
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.
Bahan-bahan B (ditumis):
1 sudu kecil halba campur
2 biji bawang besar dipotong dan dihiris
3 helai daun kari.
Bahan-bahan B (dikisar atau ditumbuk):
4 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
Bahan-bahan C (disatukan dan dibancuh dengan sedikit air):
125 gm rempah ikan
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali.Masukkan halba campur.
Apabila naik bau, masukkan bawang besar yang dihiris dan daun kari.
Apabila hirisan bawang bertukar warna keemasan masukkan kisaran bawang putih dan halia. Kacau rata dan kemudian masukkan kisaran bawang besar.
Apabila tumisan mula mendidih, masukkan bahan-bahan C dan biarkan sebatian kari masak hingga terbit minyak.
Masukkan air asam jawa dan 1 cawan air, dan biarkan ia mendidih selama 5 -10 minit.
Perlahankan api dapur dan masukan ikan. Biarkan ikan ini masak selama 15-20 minit.
Masukkan terung. Biarkan kari itu mengelegak selama selama 3-5 minit lagi.
Masukkan santan/susu cair dan garam secukup rasa. Kacau perlahan dan berhati-hati supaya isi ikan tak pecah/ hancur.
Apabila ikan telah masak, masukkan bendi, tomato dan cili hijau. Kacau seketika dan tutup api dapur. Tudung periuk dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas.
4 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
Bahan-bahan C (disatukan dan dibancuh dengan sedikit air):
125 gm rempah ikan
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali.Masukkan halba campur.
Apabila naik bau, masukkan bawang besar yang dihiris dan daun kari.
Apabila hirisan bawang bertukar warna keemasan masukkan kisaran bawang putih dan halia. Kacau rata dan kemudian masukkan kisaran bawang besar.
Apabila tumisan mula mendidih, masukkan bahan-bahan C dan biarkan sebatian kari masak hingga terbit minyak.
Masukkan air asam jawa dan 1 cawan air, dan biarkan ia mendidih selama 5 -10 minit.
Perlahankan api dapur dan masukan ikan. Biarkan ikan ini masak selama 15-20 minit.
Masukkan terung. Biarkan kari itu mengelegak selama selama 3-5 minit lagi.
Masukkan santan/susu cair dan garam secukup rasa. Kacau perlahan dan berhati-hati supaya isi ikan tak pecah/ hancur.
Apabila ikan telah masak, masukkan bendi, tomato dan cili hijau. Kacau seketika dan tutup api dapur. Tudung periuk dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas.
Ulasan