Langkau ke kandungan utama

Cekodok Pisang Beroat

Resepi pisang lagi...! Seperti yang Kak Noor katakan, pisang masih banyak di rumah.  Hubby Kak Noor bawa balik minggu lalu semasa dia kerja out station dan on the way balik, sempat singgah di dusun kawannya di Ipoh, Perak.  Kak Noor berikan sedikit kepada jiran-jiran Kak Noor.  Tak habis kalau keluarga Kak Noor sahaja yang makan.  Itupun sedekah juga.  Kawan hubby Kak Noor pun dapat pahala dan jiran-jiranpun dapat merasa.

Petang tadi Kak Noor sempat masak cekodok pisang campur oat untuk minum petang. Lagipun hari ini tidak kemana-mana, rasa malas sangat nak keluar. Mengemas rumah dan menonton rancangan di TV saja. Tiada ramai ahli keluarga yang berkumpul di rumah hari ini. Pagi-pagi lagi anak-anak lelaki Kak Noor telah keluar kerja part time katering kat luar.  Tinggallah Kak Noor, hubby, dan anak bongsu sahaja kat rumah.  So... taklah Kak Noor masak apa-apa special untuk hidangan tengah hari ni.


Adunan cekodok ini Kak Noor bancuhkan awal tengah hari tadi dan perapkannya supaya naik sedikit sebab salah satu bahan yang Kak Noor gunakan ialah soda bikarbonat.  Soda bikarbonat ini adalah bahan penaik.    Pisang yang digunakan ialah pisang awak (pisang itu yang ada).  Tapi kalau lebih suka guna pisang emas   sebab ia manis. Bila kita menggunakan pisang emas, kurangkan gula dalam bancuhan.

Bagi memudahkan kerja, Kak Noor menggunakan blender basah untuk melumatkan bahan A.  Kebiasaannya orang menggunakan kaedah melenyek sahaja.



Bahan-bahan A (dikisar menggunakan blender):
6 biji pisang awak dipotong kecil
1 cawan susu segar
1 senduk gula putih
1 senduk gula perang
Sedikit garam

Bahan-bahan B:
1 senduk oat
1 sudu kecil soda bikarbonat
Tepung gandum secukupnya




Penyediaannya:

  • Masukkan bahan A di dalam blender dan dikisar lumat. 
  • Sediakan bekas yang lain.  Masukkan bahan-bahan B dan digaul rata.
  • Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar di dalam bekas B.
  • Gaulkan sehingga sebati.  Sekiranya lembik, tambahkan tepung gandum.
  • Ketepikan adunan seketika sehingga ia naik sedikit.
  • Panaskan kuali dengan minyak yang mencukupi dengan api yang sederhana.  Api jangan terlalu perlahan dan terlalu panas.  Sekiranya terlalu perlahan, adunan akan diserap minyak, dan sekiranya terlalu panas, adunan akan rentung.
  • Sebelum `menjemput', pastikan adunan tersebut, gaul sekali lagi.
  • `Jemput' adunan dan masukkan dalam kuali.  Pastikan adunan yang `dijemput' tidak terlalu padat di dalam kuali dalam sesuatu masa.
  •  Toskan cekodok yang telah masak di atas tisu yang serap minyak sebelum dihidangkan.




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...