Langkau ke kandungan utama

Sup Makaroni

Hari ini Kak Noor rasa letih sangat dan malas nak duduk kat dapur lama-lama. Semalam, bermula dari petang sehingga ke awal pagi, Kak Noor mengelaskan buku-buku sekolah anak yang tidak diperlukan lagi, dikumpul untuk dihantar ke pusat kitar semula. Cuma buku-buku agama tidak dapat dihantar ke kitar semula sebab ada yang mempunyai ayat-ayat Al-Quran. Kak Noor asingkan dan letak dalam kotak. Suatu hari nanti bila kelapangan, baru dihantar buku-buku agama tersebut di pusat pelupusan di Cheras.







Pagi tadi, awal-awal lagi hubby Kak Noor telah menanak nasi. Kalau Kak Noor guna rice cooker masak nasi, tetapi hubby Kak Noor ni masak guna dapur gas biasa. Dia lebih suka masak nasi `ala mamak'. Ertinya rebus nasi, kemudian buang air.

Ok berbalik kepada hidangan untuk tengah hari ini. Di dalam almari ada 1 paket makaroni. Timbul idea nak masak makaroni sup sahaja. Itu yang paling mudah dan cepat dimakan. Sebenarnya masak sup ni cara masaknya lebih kurang sama sahaja, cuma kita boleh olah ikut citarasa dan bahan-bahan yang kita sedia ada.

 



Bahan-bahannya:
500 gm makaroni
100 gm daging - dipotong kiub
10 - 15 udang saiz sederhana besar dibuang kulit
10 biji chicken ball - dipotong kiub
2 sudu rempah sup
1 cawan tomato soup
1 sudu besar cili kering kisar
10 keping cendawan tiram putih dibelah dua
1 batang karot dipotong kiub
1 inci halia dihiris
Sedikit lada hitam
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Garam dan perasa (Kak Noor guna perasa TUMIX ayam), boleh juga guna kiub ayam
Minyak secukupnya untuk menumis
Air secukupnya untuk membuat sup

Bahan-bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang putih - dihiris
1 inci halia dihiris - dihiris

Penyediaan makaroni:
Panaskan air. Campurkan sedikit minyak dalam air. Rebus makaroni hingga lembut . Kemudian dibasuh dengan air sejuk dan ditoskan.

Penyediaan sup:
Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia.
Bila bawang telah garing, masukkan cili giling dan tomato soup. Biarkan sekejap hingga pecah minyak.
Masukkan rempah sup dan lada hitam. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan daging dan masak hingga daging empuk.
Bila daging telah empuk, tambahkan air. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa atau kiub. Kacau rata dan pada masa yang sama masukkan udang dan chicken ball.
Bila udang dan chicken ball telah masak, akhir sekali masukkan lobak merah dan cendawan tiram. Biarkan mendidih seketika dan tutup api.



Cara menghidang:
  • Masukkan sedikit makaroni ke dalam mangkuk dan bubuh kuah sup. Hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng di atasnya. Sedia untuk dimakan. Lebih sedap dimakan panas-panas.


Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...