Langkau ke kandungan utama

Goreng Sotong Berkunyit



Untuk makan tengah hari pada hari ini, Kak Noor masak ringkas sahaja iaitu Goreng Sotong Berkunyit.  Hanya sotong dan ikan sahaja yang ada dalam peti sejuk ketika ini.   Sejak hari Khamis lalu, Kak Noor bercuti ke Cameron Highlands bersama keluarga.  Semalam baru balik.  Letih sangat dan urat-urat pun sakit.  Sejuk di Cameron Highlands tu.  Lebih-lebih sekarang musim hujan.  Masa Kak Noor pergi hari Khamis lalu pun hujan, balik pun hujan. Tak banyaklah tempat yang boleh diziarahi.  Suhu 18 - 19 darjah celcius.  Sejuk tu... menggigil.   Cerita penuh mengenai percutian ini Kak Noor paparkan dalam blog Citarasasantai.  Rajin-rajin singgah le... kat blog Kak Noor yang satu lagi tu...

Ok kita letak titik noktah pasal percutian itu. Kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk masakan ini.

Bahan-bahannya:
1 kg. sotong dibersihkan - dipotong gegelang
14 batang kacang buncis
1/2 biji lobak merah dihiris memanjang
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 sudu besar kunyit
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 biji cili hidup dihiris serong
Gula, garam, dan perasa 

Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.  Goreng sotong 3/4 masak.  Angkat dan ketepikan.
2.  Di dalam kuali yang sama, gunakan minyak yang sama sebanyak 1 senduk.  Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.
3.  Kemudian masukkan sotong, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk cili, garam, gula dan sedikit perasa. Kacau dan kaup balikkan sehingga sebati.
4.  Kemudian masukkan lobak merah.  Setelah lobak merah masak, akhir sekali masukkan sayur dan cili merah yang telah dihiris.  Kacau rata (Jangan masak sampai sayur layu).   Selepas semuanya telah masak, angkat dan hidangkan.
5.  Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.

Sedap dimakan bersama nasi panas.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...