Untuk makan tengah hari pada hari ini, Kak Noor masak ringkas sahaja iaitu Goreng Sotong Berkunyit. Hanya sotong dan ikan sahaja yang ada dalam peti sejuk ketika ini. Sejak hari Khamis lalu, Kak Noor bercuti ke Cameron Highlands bersama keluarga. Semalam baru balik. Letih sangat dan urat-urat pun sakit. Sejuk di Cameron Highlands tu. Lebih-lebih sekarang musim hujan. Masa Kak Noor pergi hari Khamis lalu pun hujan, balik pun hujan. Tak banyaklah tempat yang boleh diziarahi. Suhu 18 - 19 darjah celcius. Sejuk tu... menggigil. Cerita penuh mengenai percutian ini Kak Noor paparkan dalam blog Citarasasantai. Rajin-rajin singgah le... kat blog Kak Noor yang satu lagi tu...
Ok kita letak titik noktah pasal percutian itu. Kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk masakan ini.
Bahan-bahannya:
1 kg. sotong dibersihkan - dipotong gegelang
14 batang kacang buncis
1/2 biji lobak merah dihiris memanjang
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 sudu besar kunyit
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 biji cili hidup dihiris serong
Gula, garam, dan perasa
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng sotong 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
2. Di dalam kuali yang sama, gunakan minyak yang sama sebanyak 1 senduk. Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sotong, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk cili, garam, gula dan sedikit perasa. Kacau dan kaup balikkan sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan lobak merah. Setelah lobak merah masak, akhir sekali masukkan sayur dan cili merah yang telah dihiris. Kacau rata (Jangan masak sampai sayur layu). Selepas semuanya telah masak, angkat dan hidangkan.
5. Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
2. Di dalam kuali yang sama, gunakan minyak yang sama sebanyak 1 senduk. Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sotong, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk cili, garam, gula dan sedikit perasa. Kacau dan kaup balikkan sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan lobak merah. Setelah lobak merah masak, akhir sekali masukkan sayur dan cili merah yang telah dihiris. Kacau rata (Jangan masak sampai sayur layu). Selepas semuanya telah masak, angkat dan hidangkan.
5. Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
Sedap dimakan bersama nasi panas. |