Langkau ke kandungan utama

Pes Halia Bawang Putih

Kak Noor asal orang Penang.  Dilahirkan di Penang.  Bonda orang Penang dan ayahanda orang Kelantan.  Kak Noor dan semua adik-beradik dibesarkan di Penang sebab ibubapa menetap di Penang.  Orang Penang memang tak boleh dipisahkan dengan masakan mamak.  Tosei, capati, nasi kandaq dan masakan ala mamak telah menjadi sebahagian daripada kehidupan.  `Lidah tidak pernah bohong’.  Walaupun telah menetap di Kuala Lumpur selama lebih kurang 19 tahun, Kak Noor masih rindukan masakan Penang.  Susah nak dapat citarasa masakan Penang sebenarnya di Kuala Lumpur ni.  Walaupun kat KL ni banyak restoran nasi kandaq, tetapi masih tak sama dengan restoran nasi kandaq di Penang.   Walau apapun, itu pendapat Kak Noor, salah seorang anak Penang yang masih berjiwa dan bercitarasa Penang. 

Bagi sesiapa yang berminat dengan masakan mamak, cuba dapatkan resepi, petua, dan tips masakan mamak di blog `Mamak’ ini.  Bila teringin nak makan masakan mamak, Kak Noor akan ke blog ini untuk mencari resepi idaman Kak Noor.

Dalam Kak Noor dok layan web mamak ni, terjumpalah cara-cara untuk membuat pes halia bawang putih.  Pes ini amat berguna dalam masakan India atau nasi kandar.  Boleh dikatakan semua masakan dari nasi sehinggalah ke masakan ayam atau ikan menggunakan pes ini  Tanpa pes ini, tak adalah rasa kari mamak yang ori. Jom kita tengok bagaimana persediaan pes halia bawang putih ini.



Bahan-bahan yang digunakan:
Halia dibuang kulit.  Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
Bawang putih dikopek kulit.  Kalau naklebih mudah,boleh beli bawang putih yang telah siap dikopek kulit. Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
1/4 sudu kecil kunyit serbuk (untuk complexion warna saja, kalau tak pakai pun tak apa).
Kak Noor suka pilih ulas yang besar.
3/4 sudu minyak masak (supaya tidak basi dan oleh juga dimasukkan sedikit garam untuk tujuan yang sama). 

Cara-caranya:
Kisar halia sedikit lumat dengan minyak dan serbuk kunyit.
Selepas itu masukkan bawang putih dan kisar sehingga lumat dan halus.
Masukkan dalam botol saiz jem dan simpan di dalam peti sejuk.  Ia boleh digunakan selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan sekiranya digunakan dengan cara yang baik.

Nota:
Semasa kisaran atau menggunakan pes tersedia ini, jangan menggunakan tangan.  Gunakan sudu yang bersih. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.