Sumber: Buku Resepi
Tajuk: Senangnya memasak Ayam Bersama Chef HanielizaPagi tadi Kak Noor sempat memasak Kerutuk Ayam untuk sajian tengah hari anak-anak di rumah. Dah lama Kak Noor teringin nak menyediakan resepi ini tetapi tidak tercapai disebabkan anak-anak Kak Noor lebih suka kepada hidangan ayam masak merah. Tetapi kali ini Kak Noor nekad juga untuk mencubanya. Dengan semangat yang berkobar-kobar Kak Noor bangun jam 5.30 pagi untuk memasak ayam kerutuk ini. Macam nak berniaga lah pulak? Kan orang-orang berniaga bangun awal pagi untuk menyediakan lauk-pauk untuk jualan di pagi hari? Pertama kali buat, hasilnya memang menepati citarasa. Kuahnya rasa lemak mungkin disebabkan buah keras yang digunakan. Di saat-saat begini.... dimanakah kau lemang....?
Resepi ini Kak Noor ambil daripada buku resepi Chef Hanieliza seperti tajuk di atas. Cuma dalam resepi Chef, dia tidak meletakkan daun limau purut. Kak Noor menggunakan daun limau purut sebab ia mewangikan dan membangkitkan aroma masakan.
Bahan A:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong 16
4 sudu makan rempah kerutuk
2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1 sudu makan gula merah
1 sudu makan kerisik
Beberapa helai daun limau purut - Tiada dalam resepi asal, Kak Noor yang masukkan
3 sudu makan minyak masak
Bahan B (dikisar):
5 biji bawang merah (digoreng)
2 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara membuatnya:
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah kerutuk dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam, kerisik, garam, gula merah, dan santan serta daun limau purut. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masak sehingga pekat dan ayam menjadi lembut.
5. Pastikan kacau sekali sekala.
6. Hidangkan dengan nasi ataupun roti.
Tip: Rempah kerutuk boleh digantikan dengan dua sudu makan rempah kari daging/ayam yang dicampurkan dengan dua sudu makan rempah kurma.
Ulasan