Langkau ke kandungan utama

Kuah Dal (2)

Kuah Dal lagi? Dah lama tak masak kuah dal.  Sekali-sekali tu teringin juga nak makan nasi dengan Kuah Dal.    Kalau dalam enti resepi Kuah Dal  yang terdahulu  tidak dimasukkan sayur-sayuran, kali ini Kak Noor nak kongsi  resepi Kuah Dal versi mamak pula.  Resepi asal Kuah Dal ini Kak Noor temui di Dapor Rusnah.   Seperti kata empunya blog, resepi mamak yang asal mungkin rasanya tidak sesedap resepi yang telah diubah suai olehnya. Kak Noor tidak nafikan hal ini kerana kebiasaannya makanan mamak hanya sedap dimasak oleh mamak juga.  Walaupun kita telah mengikut resepinya, tetapi masih tidak dapat menandingi dan menepati citarasa masakan mamak yang sebenarnya.  Mungkinkah ini disebabkan `air tangan mamak' ataupun mind kita telah disetkan sedemikian rupa?




Resepi Kuah Dal ini telah Kak Noor olah sedikit dengan menggabungkan resepi Dapor Rusnah dengan resepi Kak Noor sendiri.

Bahan-bahannya:
100 gram kacang dal
4 cawan air
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar rempah dalca - boleh dibeli di pasar raya Carrefour
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
3 biji kentang - dipotong kecil
1 batang lobak merah - dipotong memanjang anggaran 1 inci
1 biji terung panjang (warna ungu) - dipotong serong, ketebalan 2 cm
Beberapa batang kacang panjang - dipotong 1 inci
1 biji tomato - dipotong kiub atau baji
2 batang cili hijau - dihiris nipis
1 cawan pati santan kelapa sawit + 1 cawan air (gunakan cawan yang sama)
1 sudu kecil pati asam jawa - Kak Noor guna jenama Enak
Garam dan gula secukup rasa
Sayur-sayuran yang digunakan
Bahan-bahan untuk ditumis (tumis atas):
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daunkari
3 tangkai lada kering - dipotong-potong
3 biji bawang merah - dihiris nipis
3 bini bawang putih - dihiris nipis


Cara Penyediaannya:
  1. Kacang dal direbus dengan 4 cawan air.  Masukkan kunyit, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan rempah dalca. Masak sehingga mendidih dan kacang dal empuk. 
  2. Kemudian masukkan bawang , ubi kentang, dan lobak merah.  Masak sehingga ubi kentang dan lobak 3/4 empuk. 
  3. Selepas itu baru dimasukkan sayur-sayuran; kacang panjang, terung, dan buah tomato. Masak sehingga sayuran agak lembut.
  4. Masukkan santan serta garam dan gula. Tambah pati asam jawa.  Kacau rata.  Sekiranya kuah agak pekat, tambah 1/2 cawan air lagi.  Masak sehingga mendidih.
  5. Perlahankan api apabila ramuan nampak agak sebati dan masukkan cili hijau.  Padamkan api selepas 5 minit dan ketepikan.
  6. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali yang berasingan.  Tumis biji sawi dan jintan putih (dalam 30 saat).  Masukkan daun kari, lada kering, bawang merah, dan bawang putih.  Masak sehingga berbau wangi dan bawang bertukar keperangan.
  7. Kemudian masukkan semua gorengan ini ke dalam kuah dal di dalam periuk.  Tudung periuk agar aroma gorengan yang wangi tidak keluar dan menyerap di dalam kuah dal.
  8. Sebelum dihidangkan, kacau rata kuah dal dengan gorengan tadi.

Ulasan

Qasey Honey berkata…
hmm kuah dal tu..dpt mkn dgn capati lg sedap...nyummmm2
Bukan sahaja dengan capati, dengan roti sandwich pun ok.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...