Hai... bila durian dah banyak kat rumah, dari pagi sampai malam, resepi durian sahaja. Biar puas! Dalam rumah pun dah bau `perfume' durian. Itulah durian, makannya memang sedap, tapi baunya memang susah nak hilang. Selagi ada durian kat rumah, selagi itulah baunya tidak hilang.
Serawa durian adalah resepi berunsurkan durian yang menjadi favourite Kak Noor sekeluarga. Serawa durian ini boleh dimakan bersama roti, pulut, dan nasi. Cara-cara memasaknya memang mudah dan ringkas. Ramas sahaja semua bahan dan kemudian panaskan di atas dapur. Resepi yang Kak Noor paparkan ini adalah menggunakan 4 biji durian saiz sederhana. Dari segi kemanisan dan kelemakannya terpulanglah kepada citarasa masing-masing.
Ulas durian daripada 4 biji durian saiz sederhana - Kak Noor tak kira berapa ulas
1 kg pati santan
4 senduk gula putih
1 senduk gula perang
2 sudu kecil garam
3 helai daun pandan disimpul
Penyediaannya:
- Di dalam periuk yang besar, satukan semua ulas durian (jangan dibuang biji), santan, gula putih, gula perang, dan garam. Ramas sehingga isi durian keluar daripada biji.
- Kemudian masukkan air secukupnya. Bergantung kepada kepekatan kuah.
- Letakkan daun pandan.
- Masak di atas dapur dengan api yang sederhana.
- Sesekali kacau sampai ke dasar periuk, supaya kuah tidak rentung di dasar.
- Bila kuah telah mendidih, kacau dan tutup api.
- Hidangkan bersama roti, pulut, atau nasi.
Ulasan