Pagi tadi sebelum bertolak ke Sabak Bernam, menghantar anak pulang ke kolej Komuniti, Kak Noor sempat menyediakan sarapan cucur jagung. Entri mengenai hidangan dan resepi cucur jagung ini banyak ditemui di laman web dan juga blog. Kelainannya ialah ia diolah untuk menepati citarasa orang yang menyediakannya.
Cucur jagung yang Kak Noor sajikan ini amat mudah sekali. Kak Noor tidak menggunakan telur, mauripan, soda bikarbonat ataupun baking powder. Kelainan cucur jagung ini ialah Kak Noor menggunakan mayonis. So hasilnya ialah manis-manis dan lemak. Memang enak sekali.
Bahan-bahannya:
1/2 kg. tepung gandum diayak
200 gram isi jagung dingin beku - (boleh didapati di pasar raya)
1 biji bawang besar dicincang
1 biji cili merah
3 sudu besar mayonis
2 tangkai daun sup - dirancik halus
1 sudu besar perencah ayam TUMIX
Garam dan gula secukup rasa
Air suam secukupnya.
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Penyediaannya:
Cucur jagung yang Kak Noor sajikan ini amat mudah sekali. Kak Noor tidak menggunakan telur, mauripan, soda bikarbonat ataupun baking powder. Kelainan cucur jagung ini ialah Kak Noor menggunakan mayonis. So hasilnya ialah manis-manis dan lemak. Memang enak sekali.
Bahan-bahannya:
1/2 kg. tepung gandum diayak
200 gram isi jagung dingin beku - (boleh didapati di pasar raya)
1 biji bawang besar dicincang
1 biji cili merah
3 sudu besar mayonis
2 tangkai daun sup - dirancik halus
1 sudu besar perencah ayam TUMIX
Garam dan gula secukup rasa
Air suam secukupnya.
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Penyediaannya:
- Satukan semua bahan di atas di dalam satu bekas, kecuali air dan minyak. Gaul rata. .
- Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan sebati dan boleh dijemput.
- Biarkan seketika, anggaran 15 - 30 minit.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng sehingga masak.
- Toskan dan boleh dihidangkan dengan sos cili atau sos cili thai. Makan begitu sahaja pun sedap.
Ulasan