Langkau ke kandungan utama

Ikan Tilapia Masam Manis Bernanas



Bahan-bahan:
Beberapa ekor ikan talapia saiz kecil (anggaran 10 ekor)
(Lumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, perap seketika)
Beberapa keping daun limau purut
2 batang serai - diketuk
1 sudu tepung jagung + sedikit air
1 cawan air (kalau nak lebih kuah, tambahkan lebih air)
Minyak secukupnya untuk menumis
Gula dan garam secukupnya 


Bahan tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia muda - dihiris memanjang

Bahan sos:
1 senduk cili kering kisar
1sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum

Bahan-bahan hiasan:
1 tin kiub nanas dalam jus nanas - Kak Noor guna Ayam Brand Snacky Nanas 280g
4 - 5 biji cili padi - diketuk
1 biji tomato - dibelah 4
1 biji bawang besar holland


Penyediaannya:
  • Goreng ikan yang telah dikunyitkan sehingga masak dan letak di atas pinggan. Ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumis hirisan bawang besar, bawang putih,  dan halia hingga kekuningan dan naik bau.
  • Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
  • Setelah terbit minyak, masukkan 1 cawan air, semua bahan sos, kiub nanas bersama jusnya sekali, serai dan daun limau purut. Biar mendidih.
  • Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa.  Sesuaikan rasa masam dan manis.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan hirisan bawang holland, tomato, cili padi dan cili hijau. Jangan masak lama, dan tutup api.
  • Tuangkan kuah di atas ikan goreng tadi dan hidang segera dengan nasi putih.
Kiub nanas di dalam jus nanas jenama Ayam Brand

Ulasan

Unknown berkata…
sedapnya... rasa nk singgah makan
Singgah-singgahlah selalu dan syer resepi yang ada.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...