Langkau ke kandungan utama

Bubur Gandum Nangka

Semalam bos Kak Noor bawa 1 bekas berisi ulas nangka ke pejabat untuk `dikendurikan' kepada staf (terima kasih bos!).  Katanya nangka dari kampung.  Memang besar ulas nangkanya.  Buah nangka ni memang favourite Kak Noor.  Biasalah nangka ni, ada orang yang boleh makan banyak dan ada juga orang yang hanya boleh makan sedikit, dan ada orang yang tidak boleh makan langsung.  Ditakuti kembung dan memulas perut, terutama sekali bila makan mentah.

Kak Noor ambil beberapa ulas bawa balik rumah untuk dimasak bubur.  So far Kak Noor tak pernah masak bubur nangka.  Bubur cempedak adalah.  Tetapi kawan sepejabat kata dia pernah masak bubur gandum campur nangka.

So... hari ini Kak Noor dah cuba masak bubur gandum campur nangka.  Memang sedap dan wangi baunya. Anak-anak Kak Noor pun suka, terutama sekali sibongsu. Masa bubur di atas dapur lagi, dia dah datang melawat dapur.  Katanya wangi sangat.  Tak sabar nak makan.  Seperti biasa bagi mengenakkan lagi masakan bubur ini, Kak Noor guna santan sawit KHALIS.  Hasilnya memang sedap; lemak berkrim....


Bahan-bahannya:
1 cawan biji gandum - direndam sehingga kembang
Beberapa ulas isi nangka - dipotong memanjang
1 senduk gula perang + sedikit gula kabung
2 senduk gula putih (kemanisannya terpulang kepada citarasa masing-masing)
1 sudu kecil garam
1 cawan pati santan kelapa sawit KHALIS  + 1 cawan air (Gunakan santan kelapa pun boleh)
Sehelai daun pandan - dicarik dan disimpul

Bahan-bahan untuk air gula:
1 senduk gula perang + gula kabung
2 senduk gula putih
Daun pandan
Sedikit air

Penyediaan air gula:
Masukkan gula perang, gula kabung, gula putih, daun pandan, dan sedikit air di dalam periuk. Masak sehingga larut, kemudian di tapis. 

Cara penyediaannya:
  1. Basuh biji gandum sehingga bersih dan toskan.  Kemudian masukkan di dalam periuk bersama 4 cawan air.  Rebus sehingga biji gandum empuk.
  2. Kemudian masukkan air gula bersama daun pandan, dan kacau rata. Biarkan ia mendidih.
  3. Selepas itu masukkan isi nangka dan kacau rata.
  4. Masukkan santan dan kacau lagi.  Masak sehingga kuah mendidih dan tutup api.
  5. Biarkan bubur sejuk dahulu, kemudian baru dihidangkan.

Ulasan

Lady Milo berkata…
teruja la dengan bubur ni... faveret nangka :-)
First time masak bubur ni. Selama ini Kak Noor ingat nangka tak boleh dibuat bubur.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...