Langkau ke kandungan utama

Ikan Cencaru Sumbat

Kak Noor guna 6 ekor ikan cencaru untuk resepi ini.   Ikan cencaru hendaklah dibersihkan dengan limau dan garam untuk menghilangkan rasa hanyir ikan.  Memandangkan cara menyiang ikan cencaru ini tidak dibuang kepalanya dan tidak dibelah sisi perutnya, maka amat sukar sedikit untuk mengeluarkan segala isi perutnya seperti biasa.  Bagi proses penyiangan ikan cencaru,  kita perlu membelah belakang badannya untuk mengeluarkan segala isi perut ikan ini.  Pastikan juga   darah ikan terutamanya darah beku yang terdapat di celah-celah tulang ikan dan di dalam rongga mulut ikan dibersihkan.   Semasa menyiang ikan ini, sudah pasti jari anda ada kalanya terluka sedikit sebab kita perlu memasukkan tangan kita di belahan belakang ikan untuk mengeluarkan isi perutnya dan juga menarik keluar insangnya.  Bonda Kak Noor selalu berkata,  makan ikan cencaru sumbat ini memang sedap, tapi masa siang memang siksa.   Ambil masa sedikit daripada menyiang ikan lain.

Ikan cencaru sumbat ini sedap dimakan dengan nasi putih panas dan tidak memerlukan kuah.  Kak Noor lebih suka menggoreng ikan ini sehingga garing. Minyak daripada gorengan ikan dan sambal garing yang bercampuran dengan minyak gorengan digaul dengan nasi panas dan terus dimakan.  Kesedapannya tidak terkata.  Boleh bertambah nasi... Kalau tak percaya, cubalah.! Ratah ikan saja pun sodap.....

\



Bahan-bahan untuk sambal:
3 senduk cili kering kisar
5 biji cili merah
2 - 3 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar perencah ikan bilis TUMIX
1 sudu besar pati asam jawa
Belacan - anggaran sebesar ibu jari atau boleh dilebihkan sedikit ikut kesukaan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
  • Kesemua bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dikisar.  Gunakan air yang sedikit agar sambal tidak cair.
  • Rasa sambal tadi.  Mesti ada rasa pedas, manis, masam, dan rasa garamnya. Bahan-bahan ini boleh ditambah sekiranya masih tidak menepati citarasa.
Penyediaannya:
  1. Ikan cencaru dibelah kedua-dua belakangnya.  Dibasuh bersih dan digaramkunyitkan.
  2. Kemudian sumbatkan sambal di kedua-dua belahan ikan cencaru.
  3. Masukkan di dalam peti sejuk lebih kurang sejam supaya sambal mengeras sedikit.  Ini bagi mengelakkan sambal keluar semasa menggoreng.
  4. Selepas 1 jam, keluarkan daripada peti sejuk.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali.  Minyak mestilah banyak supaya ikan tenggelam.
  6. Jangan balikkan ikan banyak kali semasa menggoreng. Goreng sebelah hingga masak, kemudian baru dibalikkan.
  7. Semasa menghidang, boleh diletakkan sedikit minyak gorengan di atas ikan tersebut.
Ikan cencaru yang telah disumbat sambal dan belum digoreng
Lebihan ikan cencaru sumbat disimpan di dalam bekas bertutup dan disejukbekukan.
Tips:
  • Lebihan sambal ikan boleh disimpan di dalam peti sejuk dan boleh digunakan untuk menumis nasi goreng dan menggoreng sayur kangkung.
  • Ikan cencaru yang telah disumbat sambal boleh disejukbekukan di dalam peti ais.  Pastikan ia dinyahbekukan sebelum digoreng. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.