Bahan-bahannya:
2 bungkus mi basah
1 cawan isi kerang - dikupas daripada kerang yang direbus
50 sen taugeh
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 keping tauhu - dipotong kiub
1 biji tomato - dipotong kiub
1 senduk cili kering kisar
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap lemak manis
Air secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris. Masukkan tauhu yang dipotong kiub. Tumis semua bahan sehingga kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
- Masukkan air secukupnya diikuti dengan buah tomato yang dipotong kiub, sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap, gula, garam, dan perasa. Sekiranya ingin mee goreng basah, tambahkan lebih air. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
- Selepas itu masukkan kerang dan masak sehingga kerang sebati dengan kuah dan mendidih sekali lagi.
- Masukkan mi kuning dan kaup balikkan sehingga mi sebati dan masak.
- Akhir sekali masukkan taugeh. Kacau rata. (Jangan masak sampai taugeh layu).
- Hidangkan masa panas-panas. Boleh dihias dengan daun salad, cili merah, dan bawang goreng.