Langkau ke kandungan utama

Ayam Sambal Kismis



Ayam sambal kismis adalah resepi olahan Kak Noor sendiri.  Ada rasa manis, masam, dan pedas menepati citarasa sekeluarga. Masakan ini memang digemari oleh anak-anak Kak Noor.  Tak payah masak lauk lain.  Kalau ada papadom, lagilah menambah selera.  Kak Noor lebih suka memasak makanan yang anak-anak Kak Noor gemar memakannya.  Puas hati bila tengok lauk yang kita masak licin dan tidak terbuang. Secara tidak langsung menguatkan semangat kita untuk memasak lagi untuk keluarga walaupun terkadang waktu keletihan melanda dan memaksa kita membeli lauk segera aje.... (lauk di kedai).

Resepi ini amat ringkas dan bahan-bahan yang digunakan memang mudah didapati.

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dibersihkan - dipotong 12
1 sudu kecil lada sulah
3 sudu besar sos nanas
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
2 batang serai dititik
1 cawan air
1/4 cawan pati santan
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih atau secukup rasa
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan untuk dikisar basah:
4 senduk cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 sudu besar kismis
1 biji tomato
1 kiub ayam maggi
Air secukupnya untuk mengisar

Cara-cara memasak:
  1. Bersihkan ayam dan digaramkunyitkan.  Letak 1 sudu kecil  lada sulah, kaup rata dan perap selama lebih kurang 30 minit.  Lebih elok kalau diperap semalam di dalam peti sejuk.
  2. Goreng ayam sehingga 3/4 masak.  Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali yang sama, tinggalkan sedikit minyak gorengan ayam untuk menumis.
  4. Bila minyak telah panas, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar.  Kacau rata dan tutup kuali.  Biarkan bahan tumisan masak sehingga berbau wangi dan terbit minyak.
  5. Masukkan 1 cawan air bersama serai yang telah dititik dan kacau.  Biarkan ia mendidih seketika.
  6. Kemudian masukkan sos cili, sos nanas, sos tiram, pati santan, dan kiub ayam maggi.  Kacau rata dan masukkan gula merah, gula putih dan garam secukupnya.  Jangan lupa rasa kuahnya.  Sekiranya kuah agak pekat, boleh tambah sedikit air.  
  7. Langkah seterusnya, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kaup balikkan bersama kuah.  Perlahankan api dan biarkan ia masak di atas dapur beberapa ketika atau sehingga ayam masak.
  8. Semasa dihidangkan, boleh ditabur sedikit kismis dan bawang goreng.  

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...