Langkau ke kandungan utama

Kerutuk Ayam

Sumber:  Buku Resepi
Tajuk:  Senangnya memasak Ayam Bersama Chef Hanieliza

Pagi tadi Kak Noor sempat memasak Kerutuk Ayam untuk sajian tengah hari anak-anak di rumah. Dah lama Kak Noor teringin nak menyediakan resepi ini tetapi tidak tercapai disebabkan anak-anak Kak Noor lebih suka kepada hidangan ayam masak merah.  Tetapi kali ini Kak Noor nekad juga untuk mencubanya.  Dengan semangat yang berkobar-kobar Kak Noor bangun jam 5.30 pagi untuk memasak ayam kerutuk ini.  Macam nak berniaga lah pulak?  Kan orang-orang berniaga bangun awal pagi untuk menyediakan lauk-pauk untuk jualan di pagi hari?  Pertama kali buat, hasilnya memang menepati citarasa. Kuahnya rasa lemak mungkin disebabkan buah keras yang digunakan.  Di saat-saat begini.... dimanakah kau lemang....?


Resepi ini Kak Noor ambil daripada buku resepi Chef Hanieliza seperti tajuk di atas.  Cuma dalam resepi  Chef, dia tidak meletakkan daun limau purut. Kak Noor menggunakan daun limau purut sebab ia mewangikan dan membangkitkan aroma masakan.



Bahan A:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong 16
4 sudu makan rempah kerutuk
2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1 sudu makan gula merah
1 sudu makan kerisik
Beberapa helai daun limau purut - Tiada dalam resepi asal, Kak Noor yang masukkan
3 sudu makan minyak masak


Bahan B (dikisar):
5 biji bawang merah (digoreng)
2 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih


Cara membuatnya:
1.  Tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
2.  Masukkan rempah kerutuk dan kacau sehingga sebati.
3.  Masukkan ayam, kerisik, garam, gula merah, dan santan serta daun limau purut.  Biarkan sehingga mendidih.
4.  Masak sehingga pekat dan ayam menjadi lembut.
5.  Pastikan kacau sekali sekala.
6.  Hidangkan dengan nasi ataupun roti.

Tip:  Rempah kerutuk boleh digantikan dengan dua sudu makan rempah kari daging/ayam yang dicampurkan dengan dua sudu makan rempah kurma.

Ulasan

Qasey Honey berkata…
sedapnya tgk kerutub ayam ni...nak cuba la nanti...tp xtau bile...list pjg berjela ni..hehehe

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.