Iklan Nuffnang

5 Oktober 2011

Santan Sawit KHALIS

Mungkin tak ramai orang yang tak tahu tentang kewujudan santan kelapa sawit ini.  Kak Noor dan keluarga telah menggunakannya sejak beberapa bulan yang lalu untuk masakan.  Apa yang pasti, masakan bertambah sedap dan dapat menjaga kesihatan kita juga.  Untuk penerangan lanjut mengenai santan sawit Khalis ini, sila layari laman web http://www.khalissantan.com/.  Berita mengenai santan sawit Khalis ini ada dipaparkan dalam web my Metro iaitu myMetro Santan kelapa sawit


Kak Noor telah mencuba berbagai-bagai resepi masakan menggunakan santan kelapa sawit ini.  Nanti kalau ada masa Kak Noor akan kongsi resepi-resepi itu bersama.

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam kak, nak tanya sedap tak masakan yang guna santan khalis berbanding santan biasa? ada beza tak antara kedua-duanya? terima kasih

Mak Tok @ Sajian Dapur Bonda (SDB) berkata...

Maaf kerana Kak Noor lambat memberi maklum balas. So far yang Kak Noor masak, okay saja. Kak Noor gunakan santan ini kerana ia kurang kolestrol dan baik untuk kesihatan. Memanglah ramai orang yang tidak mengetahui tentang kewujudan santan ini. Yang orang tahu kelapa sawit boleh dibuat minyak sahaja. Kebanyakan resepi di dalam blog, Kak Noor guna santan ini. Lagi satu kebaikan santan ini untuk masakan lemak cili padi ialah ia tak pecah minyak walaupun ditinggalkan tanpa dikacau, jika dibandingkan dengan santan kelapa yang pecah minyak kalau kita tidak mengacaunya.

Farah AI berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

macam mana nak buat dia supaya tidak berketul..?mak saya tak tau macam mana nak buat

Mak Tok @ Sajian Dapur Bonda (SDB) berkata...

Salam. Sebenarnya santan sawit ini tidak berketul. Ia cair seperti santan kelapa biasa. Akak pernah experience beberapa kali santan sawit berketul. Nak kena tengok juga bila kat mana. Selalunya bila beli di kedai santan yang terletak berhampiran NSK Selayang, santannya ok walaupun beberapa hari dalam peti ais. Tetapi bila beli di pasar raya, selalunya santan berketul. Lagi satu, jangan letak santan dalam freezer. Letak di tempat sayuran atau atas tray. Apa yang Kak Noor buat apabila santan berketul ialah campurkan ia dengan air paip dan kacau sehingga larut.