Langkau ke kandungan utama

Santan Sawit KHALIS

Mungkin tak ramai orang yang tak tahu tentang kewujudan santan kelapa sawit ini.  Kak Noor dan keluarga telah menggunakannya sejak beberapa bulan yang lalu untuk masakan.  Apa yang pasti, masakan bertambah sedap dan dapat menjaga kesihatan kita juga.  Untuk penerangan lanjut mengenai santan sawit Khalis ini, sila layari laman web http://www.khalissantan.com/.  Berita mengenai santan sawit Khalis ini ada dipaparkan dalam web my Metro iaitu myMetro Santan kelapa sawit


Kak Noor telah mencuba berbagai-bagai resepi masakan menggunakan santan kelapa sawit ini.  Nanti kalau ada masa Kak Noor akan kongsi resepi-resepi itu bersama.

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
salam kak, nak tanya sedap tak masakan yang guna santan khalis berbanding santan biasa? ada beza tak antara kedua-duanya? terima kasih
Maaf kerana Kak Noor lambat memberi maklum balas. So far yang Kak Noor masak, okay saja. Kak Noor gunakan santan ini kerana ia kurang kolestrol dan baik untuk kesihatan. Memanglah ramai orang yang tidak mengetahui tentang kewujudan santan ini. Yang orang tahu kelapa sawit boleh dibuat minyak sahaja. Kebanyakan resepi di dalam blog, Kak Noor guna santan ini. Lagi satu kebaikan santan ini untuk masakan lemak cili padi ialah ia tak pecah minyak walaupun ditinggalkan tanpa dikacau, jika dibandingkan dengan santan kelapa yang pecah minyak kalau kita tidak mengacaunya.
Farah AI berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata…
macam mana nak buat dia supaya tidak berketul..?mak saya tak tau macam mana nak buat
Salam. Sebenarnya santan sawit ini tidak berketul. Ia cair seperti santan kelapa biasa. Akak pernah experience beberapa kali santan sawit berketul. Nak kena tengok juga bila kat mana. Selalunya bila beli di kedai santan yang terletak berhampiran NSK Selayang, santannya ok walaupun beberapa hari dalam peti ais. Tetapi bila beli di pasar raya, selalunya santan berketul. Lagi satu, jangan letak santan dalam freezer. Letak di tempat sayuran atau atas tray. Apa yang Kak Noor buat apabila santan berketul ialah campurkan ia dengan air paip dan kacau sehingga larut.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...