Biskut Arab ini adalah kegemaran keluarga Kak Noor, terutama sekali anak-anak. Tidak kira hari raya ke, hari apa ke... kalau dah teringin nak makan mesti buat. Resepinya amat ringkas sekali. Biskut Arab Kak Noor ni istimewa sikit.. nak tahu istimewanya, bacalah resepi ini sampai habis.
Bahan-bahannya:
Minyak sapi secukupnya (selalunya Kak Noor gunakan cap gheeblend)
(cairkan di atas api dan biarkan sejuk seketika sebelum digunakan)
Tepung gandum 6 cawan (diayak)
Gula pasir halus 4 cawan (blender sampai sehalus-halusnya)
Sedikit garam
Susu everyday
Cara penyediaannya:
1. Campurkan tepung gandum, gula pasir, garam dalam bekas. Gaulkan sehingga sebati. Kemudian tuangkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan menjadi sebati dan lembut, dan boleh dikepal.
2. Sebelum itu, di atas dulang pembakar, taburkan sedikit tepung gandum. Ambil adunan lebih kurang sebesar ibu jari dan bulatkan dan susun di atas dulang dalam jarak 2 cm antara satu sama lain.
3. Bakar dalam oven lebih kurang 15 - 20 minit sehingga masak.
4. Setelah dikeluarkan dari oven, biarkan sekejap dalam 2 minit. Semasa biskut masih suam, gaulkannya dengan dengan susu tepung. Jangan biarkan biskut sehingga sejuk baharu hendak digaulkan dengan susu tepung; kerana susu tidak akan menyaluti biskut tersebut.
5. Biarkan ia sejuk, baru disimpan dalam bekas.
Kalau nak tahu istimewanya Biskut Arab ini ialah ia disaluti dengan susu tepung. Cubalah. Pasti menjilat jari.
Bahan-bahannya:
Minyak sapi secukupnya (selalunya Kak Noor gunakan cap gheeblend)
(cairkan di atas api dan biarkan sejuk seketika sebelum digunakan)
Tepung gandum 6 cawan (diayak)
Gula pasir halus 4 cawan (blender sampai sehalus-halusnya)
Sedikit garam
Susu everyday
Cara penyediaannya:
1. Campurkan tepung gandum, gula pasir, garam dalam bekas. Gaulkan sehingga sebati. Kemudian tuangkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan menjadi sebati dan lembut, dan boleh dikepal.
2. Sebelum itu, di atas dulang pembakar, taburkan sedikit tepung gandum. Ambil adunan lebih kurang sebesar ibu jari dan bulatkan dan susun di atas dulang dalam jarak 2 cm antara satu sama lain.
3. Bakar dalam oven lebih kurang 15 - 20 minit sehingga masak.
4. Setelah dikeluarkan dari oven, biarkan sekejap dalam 2 minit. Semasa biskut masih suam, gaulkannya dengan dengan susu tepung. Jangan biarkan biskut sehingga sejuk baharu hendak digaulkan dengan susu tepung; kerana susu tidak akan menyaluti biskut tersebut.
5. Biarkan ia sejuk, baru disimpan dalam bekas.
Kalau nak tahu istimewanya Biskut Arab ini ialah ia disaluti dengan susu tepung. Cubalah. Pasti menjilat jari.
Ulasan