Langkau ke kandungan utama

Biskut Arab

Biskut Arab ini adalah kegemaran keluarga Kak Noor, terutama sekali anak-anak.  Tidak kira hari raya ke, hari apa ke... kalau dah teringin nak makan mesti buat.  Resepinya amat ringkas sekali.  Biskut Arab Kak Noor ni istimewa sikit.. nak tahu istimewanya, bacalah resepi ini sampai habis.

Bahan-bahannya:
Minyak sapi secukupnya (selalunya Kak Noor gunakan cap gheeblend)
(cairkan di atas api dan biarkan sejuk seketika sebelum digunakan)
Tepung gandum 6 cawan (diayak)
Gula pasir halus 4 cawan (blender sampai sehalus-halusnya)
Sedikit garam
Susu everyday

Cara penyediaannya:
1.  Campurkan tepung gandum, gula pasir, garam dalam bekas.  Gaulkan sehingga sebati.  Kemudian  tuangkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan menjadi sebati dan lembut,  dan boleh  dikepal.
2.  Sebelum itu, di atas dulang pembakar, taburkan sedikit tepung gandum. Ambil adunan lebih kurang sebesar ibu jari dan bulatkan dan susun di atas dulang dalam jarak 2 cm antara satu sama lain.
3.  Bakar dalam oven lebih kurang 15 - 20 minit sehingga masak. 
4.  Setelah dikeluarkan dari oven, biarkan sekejap dalam 2 minit.  Semasa biskut masih suam, gaulkannya dengan dengan susu tepung.  Jangan biarkan biskut sehingga sejuk baharu hendak digaulkan dengan susu tepung; kerana susu tidak akan menyaluti biskut tersebut.
5.  Biarkan ia sejuk, baru disimpan dalam bekas.

Kalau nak tahu istimewanya Biskut Arab ini ialah ia disaluti dengan susu tepung.  Cubalah.  Pasti menjilat jari.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.