Bahan-bahannya:
3 ekor ikan (boleh guna ikan kembung, plata, pari) - Kak Noor guna ikan selar
Bendi (kuantitinya ikut suka)
1 biji tomato
Daun kesum
1 kuntum bunga kantan (dibelah dua)
2 batang serai dititik
Air asam jawa
1 kiub tom yam (Kak Noor guna kiub tom yam Knorr)
Garam dan 1 sudu kecil gula
Sedikit minyak untuk menumis
Antara bahan-bahan yang digunakan |
Bahan-bahan dikisar:
1 cawan cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan
Penyediaannya:
- Panaskan minyak dalam periuk. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar, kacau sebati dan tutup periuk. Masak sehingga naik bau dan terbit minyak. .
- Setelah terbit minyak, masukkan air asam jawa secukupnya, diikuti dengan garam, kiub tom yam, gula dan serai.
- Setelah kuah mendidih, masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan. Kacau sebati dan masak sehingga ikan masak.
- Akhir sekali masukkan bendi dan tomato. Sedia dihidangkan dengan nasi panas.
Ulasan